Kalenteri | 24.08.2015

Miten elokuva muuttaa maailmaa?

Suomen elokuvasäätiö järjesti yhdessä Koneen Säätiön kanssa seminaarin ja verkostoitumistilaisuuden elokuvan vaikuttavuudesta 24.8. Seminaarissa pohditiin, miten etenkin elokuvantekijöiden, säätiöiden ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä voidaan muuttaa maailmaa.
Lisää omaan kalenteriin 2015-08-24 14:00 2015-08-24 17:00 Europe/Helsinki Miten elokuva muuttaa maailmaa? Miten elokuva muuttaa maailmaa? Kanavakatu 12, Helsinki

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Seminaarin pääpuhujat olivat BRITDOC Foundationin Beadie Finzi ja Nicole van Schaik, jotka kertoivat BRITDOCin Good Pitch -konseptista. Good Pitch tuo yhteen dokumenttielokuvantekijät, säätiöt, kansalaisjärjestöt, poliitikot ja median tavoitteenaan luoda uusia yhteistyökumppanuuksia dokumenttielokuvien ja yhteiskunnallisen ja ympäristöasioihin liittyvän muutoksen edistämiseksi. Kommentteja kuultiin myös tuottaja Elina Pohjolalta, tuottaja Sami Jahnukaiselta ja markkinoinnin suunnittelija ja kaupunkiaktiivi Arto Sivoselta. Tilaisuudessa puhuivat lisäksi tuotantoneuvoja Elina Kivihalme (SES) ja yliasiamies Anna Talasniemi (Koneen Säätiö).

BRITDOC toteuttaa Good Pitchiä yhteistyössä Ford Foundationin ja Sundance-instituutin dokumenttielokuvaohjelman kanssa. BRITDOCia tukevat Channel 4 Television, PUMA, Bertha Foundation ja Ford Foundation. Good Pitch on vaikuttavuustuottamisen pioneereja Euroopassa. Koneen Säätiö ja SES ovat molemmat rahoittaneet konseptin tuomista Pohjoismaihin tänä vuonna.

Tilaisuuden järjesti Suomen elokuvasäätiö yhdessä Koneen Säätiön kanssa.

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Ohjelma

14:00 Irina Krohn (SES): Tervetuloa

14:10 Elina Kivihalme (SES) ja Anna Talasniemi (Koneen Säätiö): Johdatus tilaisuuteen

14:15 Beadie Finzi ja Nicole van Schaik (BRITDOC/Good Pitch)
Elina Pohjola, Sami Jahnukainen, Arto Sivonen: Kommenttipuheenvuorot

16:00 Verkostoitumista, viiniä ja pikkupurtavaa


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

Miten elokuva muuttaa maailmaa?

Kaksi tuntia seminaarissa ei tuntunut kahdelta tunnilta seminaarissa, kun Beadie Finzi Britdoc Foundationista kertoi Good Pitch –hankkeesta ja dokumenttielokuvan vaikuttavuudesta.  Yli sata elokuva-alan tekijää, kansalaisjärjestötoimijaa, säätiöihmistä ja muuta kiinnostunutta osallistui 24.8. Koneen Säätiön ja Suomen Elokuvasäätiön (SES) yhdessä järjestämään Miten elokuva muuttaa maailmaa? -tilaisuuteen.

IMG_7621 (1)

Good Pitch on brittiläisen Britdoc Foundationin hanke, jossa tuetaan dokumenttielokuvia monipuolisesti. Good Pitch ei vain etsi rahoitusta elokuville ja niiden levittämiseen, vaan panostaa laajasti elokuvan vaikuttavuuteen. Kuitenkin, kuten Beadie Finzi tilaisuudessa sanoi: “Elokuvan taiteellisen vision on oltava ensimmäisellä sijalla.”

Finzi esitti useita inspiroivia katkelmia elokuvista ja kertoi niihin liittyneistä vaikuttavuuskampanjoista. Esillä olivat muun muassa Virunga, Ida’s diary ja The act of killing. Elokuvan voima tuli harvinaisen selväksi.

Goodpitchiläiset ovat keränneet mittavan dokumenttielokuvan vaikuttavuusoppaan, Impact Guiden, johon voi tutustua verkossa: www.impactguide.org. Oppaassa on useita tapausesimerkkejä elokuvista ja vaikuttavuuskampanjoista, ja se on kiinnnostavaa luettavaa  myös yleisesti taiteen vaikuttavuudesta kiinnostuneelle.

IMG_7624

Good Pitchissä ensiarvoisen tärkeänä toimintatapana on erilaisten toimijoiden yhteen tuominen elokuvan vaikuttavuuden lisäämiseksi. Perinteisten elokuvarahoittajien lisäksi yhdistykset, kansalaisjärjestöt, erilaiset säätiöt, poliitikot, mainosmaailma ovat kiinnostuneet dokumenttielokuvasta. Osa haluaa rahoittaa itse elokuvan tekemistä, mutta yhä useampi on myös kiinnostunut vaikuttavuudesta.  Kuten Finzi totesi, pitkien dokumenttielokuvien tekeminen on hidasta, mikä antaa mahdollisuuden jo varhaisessa vaiheessa alkavaan yhteistyöhön.

Koneen Säätiön ja Suomen Elokuvasäätiö ovat olleet rahoittamassa Good Pitch -konseptin saapumista Pohjoismaihin. Tammikuussa 2015 järjestettiin Hämeenlinnassa Impact Lab elokuvantekijöille ja vaikuttavuustuottajille, ja maaliskuussa Oslon oopperatalossa Good Pitch -tilaisuus.

 

Lisää elokuvatietoa verkossa:

Docacademy  on Britdoc Foundationin hanke, jossa rohkaistaan opettajia käyttämään dokumenttielokuvaa opetuksessa.

Kolmen britdocilaisen dokkarielokuvasuosituksia: https://somethingreal.today/

Amerikkalaisen Active Voice -organisaation kokoama saitti elokuvantekijöille ja rahoittajille toistensa ymmärtämiseksi (“What filmmakers and funders should talk about before tying the knot”): http://www.theprenups.org/


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti