Kalenteri | 06.04.2018

Matthew Cowan: para field notes

Valokuvagalleria Hippolytessä 6.–22.4.2018
Lisää omaan kalenteriin 2018-04-06 2018-04-06 Europe/Helsinki Matthew Cowan: para field notes Matthew Cowan: para field notes Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

2018

6.4.
Matthew Cowan: para field notes (2017)

Uusiseelantilaisen taiteilija Matthew Cowanin näyttely para field notes on jo kuudes Saaren kartanon residenssin ja Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyönäyttelyiden sarjassa.

Cowanin näyttelyn keskiössä ovat vanhat tavat ja kansanuskomukset. Hänen historiaan, kansanperinteeseen, maatalouteen ja biologiaan pohjautuvat teoksensa tarjoavat kuvitteellisen näkymän maaseutuun ja muokkaavat käsityksiämme siitä. Kokonaisuuteen kuuluu heinästä ja muista maataloudesta tutuista esineistä tehtyjä installaatioita, valokuvia ja videoita sekä kokoelma Saaren kartanon läheisestä Tavastilan kotiseutumuseosta lainattuja esineitä. Myös Mynämäen mieslaulajat osallistuivat joidenkin nähtävien videoiden toteuttamiseen.

”Kansanperinne liittyy enimmäkseen maaseudun elämään, mutta nykyään suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa. Minua kiinnostaa kuilu asuinpaikkamme ja perinteiden välillä”, kertoo Cowan.

Taiteellisessa työskentelyssään hän tarkastelee ikivanhoja tapoja ja taikauskomuksia, jotka esiintyvät edelleen nykyhetkessä oudolla tavalla. Cowan tutki Saaren kartanon kutsutaiteilijajaksollaan varsinaissuomalaista kansanperinnettä ja tutustui myös Kalannin kirkon Pietari Henrikinpojan 1470-luvun maalauksiin.

Näyttelyn nimi para field notes viittaa maalauksissa esiintyviin paholaismaisiin hahmoihin, joiden voidaan tulkita kuvaavaan suomalaisessa ja eurooppalaisessa kansanperinteessä tunnettua yliluonnollista haltijaolentoa, para-henkiolentoa. Para oli talon henki ja omistajansa apuolento, jonka tehtävänä oli talon ja omistajansa auttaminen ja näiden vaurauden takaaminen. Para voitiin lähettää varastamaan maitoa naapurilta, ja kirkon maalauksissa on kuvattu muun muassa ihmisiä kirnuamassa vierellään seisovan paran varastamaa maitoa voiksi.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Matthew Cowan (s. 1974, Auckland, Uusi-Seelanti) on Berliinissä ja Helsingissä toimiva kuvataiteilija, joka työskentelee eurooppalaisen kansanperinteen ja tapojen parissa valokuvan, videon, installaation sekä performanssin keinoin. Hänen teoksensa käsittelevät outoutta, joka liittyy vanhojen perinteiden ja tapojen säilymiseen nykymaailmassa.

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä. Cowan työskenteli Saaren kartanon residenssissä ensin vuonna 2013, uudelleen Lintutorni-kollektiivin kanssa kesällä 2015, ja syksystä 2016 kevääseen 2017 hän oli Saaren kartanon kutsutaiteilija. Hän suorittaa parhaillaan Taiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

6.–22.4.2018


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti