Kalenteri | 10.03.2016

Maastamuutto – alkaako tulevaisuus nyt? Mahdollisuuksia tutkijoiden ja elokuvantekijöiden yhteistyöhön

Lisää omaan kalenteriin 2016-03-10 12:00 2016-03-10 18:00 Europe/Helsinki Maastamuutto – alkaako tulevaisuus nyt? Mahdollisuuksia tutkijoiden ja elokuvantekijöiden yhteistyöhön Maastamuutto – alkaako tulevaisuus nyt? Mahdollisuuksia tutkijoiden ja elokuvantekijöiden yhteistyöhön Koneen Säätiö

2016

10.3.
Törmäys todellisuuteen, world cafe/ohj.keskustelu / Valokuvaaja: Paavo Pykäläinen

Viime vuonna (2015) Eurooppaan saapui satojatuhansia ihmisiä hakemaan turvaa. Tilannetta on luonnehdittu pakolaisten virraksi ja turvapaikanhakijoiden tulvaksi, ja monenlainen oikea ja väärä tieto leviää netissä ja sosiaalisessa mediassa. Millä tavoin pakolaisista, heidän matkastaan ja omasta maasta pakenemiseen johtaneista syistä kerrotaan? Miten kerrotaan, kenelle ja missä? Miten elokuvantekijät ja tutkijat – laajemmin myös koko taiteen kenttä sekä journalistit – voisivat työskennellä yhdessä ja vastata em. kysymyksiin?

Tilaisuus koostuu siirtolais- ja pakolaisaiheisia elokuvia sisältävästä näytöksestä, lyhyistä puheenvuoroista ja pienryhmäkeskusteluista. Keskusteluun innoittavia alustuksia kuullaan syyrialaiselta kuvaaja Issa Toumaltasuomalais-iranilaiselta elokuvaohjaaja Hamy Ramezanilta, tutkija Tapio Nykäsen (Lapin yliopisto) hankkeelta Matkalla ajassa ja paikassa – turvapaikanhakijat pohjoisessa Suomessa, Aino Korvensyrjän luotsaamalta tutkimusta, taidetta, koulutusta ja media-aktivismia yhdistävältä Tervetuloa Eurooppaan? Pakolaisuuden syiden ja käännytyksen välissä hankkeelta ja Inkeri Mellaselta ja Suvi Tiaiselta ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä ja Euroopan muuttoliikeverkostosta. Aikaa on varattu myös vapaaseen verkostoitumiseen, ja halukkaat osallistujat voivat jatkaa verkostoitumista 30.3. klo 16 Helsingissä tapaamalla Koneen Säätiön Kamarissa.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Aino Korvensyrjä

KMII_logo_
Aino Korvensyrjä on historiantutkija, aktivisti, taidetyöläinen ja kirjoittaja. Hän tekee väitöskirjaa karkotuskäytäntöjen ja liikkumisen kontrollien historiasta Saksassa ja sen siirtomaissa. Yhdessä pakolaisaktivisti Rex Osan ja elokuvantekijä Claudio Felizianin kanssa hän tutkii karkotuksia ja pakolaisuuden syitä Koneen Säätiön rahoittamassa Tervetuloa Eurooppaan? -hankkeessa.

Inkeri Mellanen

inkeri-mellanen
Inkeri Mellanen työskentelee projektipäällikkönä Joutsenon ja Oulun vastaanottokeskusten Haavoittuvassa asemassa olevan turvapaikanhakijan palvelut Hapke 3 -hankkeessa. Euroopan unioni osallistuu hankkeen rahoittamiseen. Aiemmin hän on toiminut Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastajana ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä eri rooleissa. Ennen Suomeen paluutaan Inkeri työskenteli Britanniassa Punaisen Ristin ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n tehtävissä. Inkeri on valtiotieteiden maisteri ja on opiskellut kansainvälistä politiikkaa Warwickin ja Helsingin yliopistoissa. Hän on aiemmin muuttanut Suomesta myös Saksaan, Kiinaan ja Malesiaan.

Tapio Nykänen

Kuva: Marko Junttila
YTT Tapio Nykänen on valtio-opin yliopistonlehtori Lapin yliopistossa. Hän johtaa Koneen Säätiön rahoittamaa Matkalla ajassa ja paikassa. Turvapaikanhakijat pohjoisessa Suomessa -tutkimushanketta sekä Emil Aaltosen Säätiön rahoittamaa Lestadiolaisuuden yhteiskunnalliset verkostot -tutkimushanketta. Nykänen tutkii etnisyyteen, identiteettiin ja uskontoon liittyviä kysymyksiä.

Hamy Ramezan

 hamy-ramezan
Hamy Ramezan on suomalais-iranilainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Paettuaan vainoa Iranista ja selvittyään Jugoslavian pakolaisleireistä nuorena poikana Ramezan saapui perheineen Suomeen vuonna 1990. Hän valmistui UCA Franhamin elokuvataiteen laitokselta 2007 ja on sen jälkeen tehnyt useita lyhyt- ja dokumenttielokuvia. Ramezan voitti parhaan lyhytfiktion palkinnon Tribecan elokuvajuhlilla vuonna 2015, minkä ansiosta hänen lyhytelokuvansa Kuuntele (2014) oli ehdolla Oscar-ehdokkaaksi. Hänen töitään on valittu myös Euroopan elokuva-akatemian palkintoehdokkaaksi 2015 ja Cannesin elokuvajuhlien Directors’ Fortnightiin vuonna 2014.

Suvi Tiainen

suvi-tiainen
Oikeustieteen maisteri, varatuomari sekä valtiotieteiden ylioppilas (kehitysmaatutkimus) Suvi Tiainen työskentelee ylitarkastajana Euroopan muuttoliikeverkostossa. Tiainen on vuodesta 2006 lähtien toiminut maahanmuuttohallinnon alalla Maahanmuuttovirastossa ja sisäministeriön maahanmuutto-osastolla.

Issa Touma

issa-touma
Issa Touma on valokuvaaja ja kuraattori Alepposta, Syyriasta. Hänen töitään löytyy lukuisista kansainvälisistä kokoelmista, mukaan lukien Victoria & Albert -museosta (Lontoo) ja FOMU-museosta, (Antwerpen). Huomattuaan olevansa eristyksissä kansainvälisestä taideyhteisöstä Touma perusti Lähi-idän ensimmäisen valokuvataiteeseen keskittyvän gallerian, Black and White Galleryn, vuonna 1992. Gallerian sulkemisen jälkeen vuonna 1996 Touma perusti Le Pontin, yksityisen järjestön ja gallerian, joka on ilmaisunvapauden asialla ja stimuloi paikallista taideyhteisöä järjestämillään kansainvälisillä tapahtumilla. Vuonna 1997 hän perusti Aleppon kansainvälisen valokuvataidefestivaalin, jota on järjestetty joka vuosi sodan kauhuista ja epävakaasta tilanteesta huolimatta.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Ohjelma

11.00–12.00 Ilmoittautuminen Työväenmuseo Werstaan aulassa (Väinö Linnan aukio 8)
Ilmoittautujat saavat lipun Törmäys todellisuuteen -näytökseen ja nimilapun seminaariin.

12–14 Elokuvanäytös Törmäys todellisuuteen, Plevna 4

9 Days – From My Window in Aleppo, ohj. Floor van der Meulen, Thomas Vroege, 2015, 13 min, dokumentti
Die Hälfte der Welt, ohj. Jerome Furrer, 2014, 19 min, fiktio
Ghosts, ohj. Jan Ijäs, 2009, 15 min, fiktio
Gas Station, ohj. Alessandro Palazzi, 2015, 10 min, fiktio
Ennemis interieurs, ohj. Selim Azzazi, 2016, 28 min, fiktio
Extremists, ohj. Adam Tyler, 9 min, 2015, fiktio

Paikalla näytöksessä on keskustelemassa 9 Days – From My Window in Aleppo -elokuvan kuvaaja Issa Touma.

14:00–18:00 Alustuksia ja keskustelua, Galleria Bertel (Työväenmuseo Werstas), Väinö Linnan aukio 8

14.00 Kahvi

14.30 Anna Talasniemi ja Kalle Korhonen (Koneen Säätiö), Jukka-Pekka Laakso (Tampereen elokuvajuhlat): Tervetuloa

14.35 Keskustelua pienryhmissä nähdyistä elokuvista

14.50 Aino Korvensyrjä: Miten „pakolaisia“ tuotetaan? Siirtolaiskamppailujen näkökulmia eurooppalaiseen raja- ja kuvapolitiikkaan

15.00 Keskustelua pienryhmissä

15.20 Tapio Nykänen: Sietoraja: Lähi-Idän sotien uhrit suomalaisessa mediassa

15.30 Keskustelua pienryhmissä

15.50 Suvi Tiainen ja Inkeri Mellanen: Näkökulmia ihmissalakuljetukseen ja ihmiskauppaan

16.00 Keskustelua pienryhmissä

16.20 Hamy Ramezan: Tuntematon pakolainen. Elokuvan etiikasta ja estetiikasta

16.30 Keskustelua pienryhmissä

16.50 Loppusanat

17.00–18:00 Viiniä, ruokaa ja verkostoitumista

 

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

Torstai 10.3.2016 klo 12–18
Elokuvateatteri Plevnassa ja Työväenmuseo Werstaassa, Väinö Linnan aukio 8, Tampere.

Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

IssaTouma

Issa Touma. Kuva: Tapio Nykänen

Aino

Aino Korvensyrjä. Kuva: Tapio Nykänen

TiainenMellanen

Suvi Tiainen ja Inkeri Mellanen. Kuva: Tapio Nykänen

Hamy

Hamy Ramezan. Kuva: Tapio Nykänen

 

Lue Tapio Nykäsen alustus tilaisuudessa: Sietoraja: Lähi-idän sotien uhrit suomalaisessa mediassa


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti