Tapahtumat

Kesäkoulu

06.06.2016

Koneen Säätiö järjestää 6.–11.6.2016 viikon mittaisen kesäkoulun, jonka aiheena on uralilaisen kieliryhmän kuvaus- ja dokumentointityö.

Ohjelma koostuu neljästä pääosasta:

  • Kielen dokumentaation historia ja nykytilanne
  • Kielen kuvaus, lingvistinen teoria ja typologia
  • Dokumentaation käytäntö (työkalut, tekniikat, ohjelmistot)
  • Kielen dokumentoinnin rooli kielenelvytyksessä

Kurssin opettajina toimivat Peter Austin (Lontoo), Ekaterina Gruzdeva (Helsinki), Matti Miestamo (Helsinki) ja Michael Rießler (Freiburg), ja se järjestetään Saaren kartanossa Varsinais-Suomessa.

Koneen Säätiö rahoittaa tällä hetkellä useita uralilaisen kieliryhmän kielten dokumentointi- ja kuvaushankkeita. Kesäkoulu järjestetään näiden ja muiden vastaavanlaisten hankkeiden tukemiseksi.

Kesäkoulu on ilmainen osallistujille, joita mahtuu mukaan 20. Paikat on tarkoitettu ensisijaisesti uralilaisten kielten tutkijoille, mutta myös muiden kielten Suomessa toimivat tutkijat voivat hakeutua mukaan. Säätiö korvaa osallistujien matkakulut Suomessa sekä majoituksen ja ateriat Saaren kartanossa ajalla 6.–11./12.6. Voimme myös tarvittaessa kattaa kahden tai kolmen osallistujan matkakulut ulkomailta.

Kesäkoulun hakuaika päättyy 28.3.2016. Täytä alla oleva hakulomake suomeksi tai englanniksi. Säätiö valitsee osallistujat hakemusten perusteella, ja kaikille hakijoille ilmoitetaan 15.4. mennessä.

Lisätietoa antaa Koneen Säätiössä Ksenia Shagal, ksenia.shagal@koneensaatio.fi. Kysymyksiä voi esittää suomeksi, englanniksi tai venäjäksi.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Peter Austin on kenttälingvistiikan professori ja uhanalaisten kielten koulutusohjelman johtaja SOASissa (School of Oriental and African Studies) Lontoon yliopistossa sekä vieraileva professori Hong Kongin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa sisältää kuvailevaa, teoreettista ja sovellettua kielitiedettä, ja hän on erityisen kiinnostunut kielten dokumentaation teoriasta ja käytännöstä. Hän on tehnyt laajoja kenttätutkimuksia Australian aboriginaalikielistä ja Itä-Indonesian austronesialaisista kielistä sekä kielen elvytystyötä Etelä-Australiassa.

Ekaterina Gruzdeva on dosentti ja yleisen kielitieteen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän on kenttätyöhön ja kielen kuvaukseen erikoistunut kielitieteilijä, joka työskentelee erityisesti Venäjän Kauko-Idässä puhutun nivhin isolaattikielen parissa. Hän on julkaissut muutamia nivhin kieltä ja sosiologiaa käsitteleviä tutkimuksia, sekä artikkeleita yleisestä kielitieteestä, kielten uhanalaisuudesta ja elvytyksestä. Viime aikoina hän on osallistunut kansainvälisiin nivhin kielen elvytykseen ja Pohjois-Tyynenmeren reuna-alueen areaaliseen typologiaan liittyviin projekteihin.

Matti Miestamo on kielten laajaan vertailuun – kielitypologiaan – erikoistunut yleisen kielitieteen professori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat negaation ja kysymysten ilmaisu maailman kielissä sekä kielten kompleksisuuden problematiikka. Häntä kiehtoo myös vähemmän tutkittujen kielten, kuten koltansaamen, dokumentointi.

Michael Rießler suoritti skandinavistiikan MA-tutkinnon Berliinin Humboldt-yliopistosta sekä yleisen kielitieteen PhD-tutkinnon Leipzigin yliopistosta, ja on myös suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen osaamisalueeseensa kuuluvat kielen dokumentaation lisäksi kielitypologia, kielikontaktit ja kielisosiologia. Nykyään Michael työskentelee Freiburgin yliopistossa, jossa hän johtaa useita saamelaiskielten ja komin kielen dokumentointihankkeita. Hän on myös mukana laajassa tieteidenvälisessä uralilaisten ja muiden siperialaisten kielten dokumentointiprojektissa Hamburgin yliopistossa.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

Koneen Säätiö järjesti Saaren kartanossa 6.‒11.6. kesäkoulun uralilaisten kielten dokumentaatiosta, kuvauksesta ja elvytyksestä. Kouluun osallistui 19 taustaltaan erilaista tutkijaa sekä Suomesta että ulkomailta: Unkarista, Virosta, Saksasta, Isosta-Britanniasta, Venäjältä ja Japanista. Opettajina toimivat Peter Austin (Lontoo), Ekaterina Gruzdeva (Helsinki), Matti Miestamo (Helsinki) ja Michael Rießler (Freiburg). Luentojen ja käytännön tuntien lisäksi kesäkoulun ohjelmaan kuului kielitieteelliseen kenttätyöhön liittyviä dokumenttielokuvia, kaikenlaisia keskusteluja ja mukavaa yhdessäoloa luonnossa.

Lue osallistujan Alexey Kozlov (Moskovan valtionyliopisto) haastattelu Venäjän pienet kielet: Miksi ne katoavat ja miten ne pelastetaan? (venäjäksi)
(haastattelija — Ksenia Turkova)

kesakoulu5

 

kesakoulu4

kesakoulu3

kesakoulu2

kesakoulu1

Kuvat: Ksenia Shagal


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti
Aiheeseen liittyvää