Kalenteri | 05.02.2014

Kansalaiskeskustelu: aitoa vaikuttamista vai illuusiota?

Helsingin Kaivo-illassa aiheena kansalaiskeskustelun haasteet ja mahdollisuudet.
Lisää omaan kalenteriin 2014-02-05 18:00 2014-02-05 Europe/Helsinki Kansalaiskeskustelu: aitoa vaikuttamista vai illuusiota? Kansalaiskeskustelu: aitoa vaikuttamista vai illuusiota? Koneen Säätiön toimisto, Tehtaankatu 21 B 49

2014

05.2.

Koneen Säätiö järjesti Kaivo-illan 5.2.2014 klo 18 säätiön toimitiloissa Tehtaankadulla. Kaivo-iltojen tarkoituksena on luoda edellytyksiä keskustelulle, pohdinnalle ja uusien rohkeiden avausten syntymiselle.

Illan otsikkona oli Aitoa vaikuttamista vai illuusiota? Kuinka kansalaiskeskustelu toimii osana demokraattista päätöksentekoa.

Keskustelun lähtökohtana olivat säätiön tukeman eutanasiaa ja kansalaiskeskustelua koskevan tutkimushankkeen teemat, erityisesti kansalaiskeskustelun haasteet ja mahdollisuudet. Hankkeen johtajaHarri Raisio veti keskustelun world café -menetelmällä, jossa pienryhmissä keskusteltiin kansalaiskeskustelun haasteista, mahdollisuuksista ja ideaalitilasta Suomessa. Lopuksi osallistujat saattoivat kirjata väitteitä ja ideoita Dotmocracy-lomakkeille (kuvassa) ja kommentoida ideoita lomakkeiden avulla.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Aitoa vaikuttamista vai illuusiota? Kuinka kansalaiskeskustelu toimii osana demokraattista päätöksentekoa

Politiikan tutkimuksessa puhutaan deliberatiivisesta käänteestä eli siirtymisestä kohti keskustelua korostavaa demokratiaa. Deliberatiivisen demokratian teoria korostaa, että ihanteellisessa tilanteessa kansalaiset osallistuvat julkiseen keskusteluun ennen päätösten tekemistä. Kaikkia päätöksiä ei tehdäkään edustuksellisuuden kautta, vaan ratkaistavista kysymyksistä on mahdollista argumentoida yhteisessä keskustelussa ennen päättämistä. Samalla kun deliberatiivisen demokratian teoriaa on kehitetty, on myös luotu erilaisia demokratiainnovaatioita.

Koneen Säätiön rahoittamassa Harri Raision johtamassa tutkimushankkeessa tutkitaan deliberaation eli argumentoivan kansalaiskeskustelun soveltamista yhteen ”pirulliseen kysymykseen”, eutanasiaan. Tutkimus ei koske eutanasian eettistä hyväksyttävyyttä. Sen sijaan tutkijat selvittävät, miten deliberatiivinen demokratia toimii kun pohditaan avustetun kuoleman hyväksyttävyyttä. Saavutetaanko kansalaiskeskusteluissa deliberaatioon sopiva argumentoinnin taso? Hanke on järjestänyt kansalaiskeskusteluja neljässä Suomen kaupungissa syksyllä 2013. Samana päivänä järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa Harri Raision hankkeen tutkijat kertoivat työnsä tuloksista


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

Aika: Keskiviikko 5.2. klo 18.00

Paikka: Koneen Säätiön toimisto, Tehtaankatu 21 B 49, 00150 Helsinki


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

Lue yhteenveto illan keskusteluista.

Kaivo-ilta 5.2.2014 (pdf)


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti