Tapahtumat

Kamarin avajaiset

29.04.2015

Tiede ja taide kohtasivat Kamarin avajaisissa.
In order to develop our grantees’ networking, there should be more events, even outside of Helsinki – or funding for people to travel to the events in Helsinki. Photo: Neea Eloranta.

Koneen Säätiön Kamari täyttyi lämpimästä tunnelmasta sekä tieteestä ja taiteesta, kun Kamarin avajaisia vietettiin 29.4.2015. Iltapäivän ja illan aikana kuusi säätiön tukemaa, tiedettä ja taidetta yhdistävää hanketta esittäytyi.

melliferopolis_kamari

Melliferopolis-hankkeessa taide ja biotieteet yhdistyvä mehiläisten ympärille, niiden rooliin urbaanissa ekosysteemissä. Hankkeessa mm. suunnitellaan arkkitehtuuria mehiläisille. Christina Stadlbauer esitteli hanketta avajaisissa.

riikat_kamari

”Taide tekee tieteestä totta”, kertoi Riikka Notkola, joka tekee dokumenttielokuvaa Home of Heart osana tutkimushanketta Väestönmuutos ja keskisen Pohjois-Namibian sosioekologisten järjestelmien uusiutumiskyky. Hankkeessa lähdettiin tietoisesti yhdistämään rohkeasti tiedettä ja taidetta, ja taiteesta tuli luonnollinen osa hanketta – yksi tapa tehdä tutkimusta, kertoivat Riikat Notkola ja Shemeikka.

LauraGustafsson_Kamari

Kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin Toisten historia -hankkeessa tutkitaan taiteen ja tieteen keinoin eri elävien historiaa ja kokemusmaailmaa yhteiskunnassa, joka on pitkälti ihmisten dominoimaa. Toisten lajien kokemusmaailmaa on vaikea tavoittaa. ”Sian haastatteleminen ei ole kovin yksinkertaista, on tehtävä paljon tulkintaa, ja taide antaa siihen välineitä”, kiteytti Laura avajaisissa hankkeen haasteet.

TainaRuuskanenHiilipuu_Kamari

Tieteen tekemistä ja tieteellisiä tuloksia on vaikea kääntää kiinnostavasti yleiskielelle. Ilmastopyörre-hankkeen tavoitteena onkin auttaa ihmisiä saamaan kokonaiskäsitys ilmastonmuutoksesta ja ilmastosta sekä tehdä tiedettä ja tutkimusta kiinnostavammaksi mm. kokemuksellisuuden kautta. Hankkeella on taiteilijaresidenssi, työpajoja ja koulutustoimintaa sekä interaktiivinen Hiilipuu-sivusto, josta näkee kuinka suomalainen mänty sitoo hiilidioksidia ympäristö-olosuhteiden ohjaamana. Kamarin vieraat saivat kokeilla hiilipuu-laitetta paikan päällä. Kuvassa Ilmastopyörre-hankkeen tutkija Taina Ruuskanen esittelee kannettavaa hiilipuusalkkua.

avaruusjaseksi

Avaruus- ja seksimatka yhdistää taiteen, tieteen ja journalismin. Raflaava nimi kätkee taakseen tapahtumia ja uusia tapoja kertoa asioista. 11-kollektiivi ja Long Play järjestivät mm. Heurekassa yli 700 henkilöä keränneen aikuisten illan, jossa tiede yhdistyi yhdessäoloon, musiikkiin, viiniin ja hauskanpitoon. Kokeilussa on ollut myös live-lehti ja kysymysilta. Kuvassa Reetta Nousiainen Long Playsta ja Arttu Muukkonen 11-kollektiivista.

Taidetyonajatyovalineena_Kamari

Vuorovaikutustutkijoiden ja taiteentekijöiden yhteishankkeessa Taide työnä ja työvälineenä tutkitaan ja kehitetään nuoria työllistävää taideprojektia. Mikä merkitys taiteella on oppimisessa ja minkälaisia taitoja nuoret oppivat kesätyöprojektissaan. Elina Izarra Ollikainen ja Mikael Aaltonen kuvassa.

kamarissa

Koneen Säätiön Kamari on säätiön apurahansaajille tarkoitettu tila, jota he voivat varata esimerkiksi seminaareja, hankekokouksia tai työpajoja varten. >> Lue lisää Kamarista

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

 

 

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvagalleria

[flickr_set id=72157650039652014] Flickr-galleria
Aiheeseen liittyvää
Tapahtumat

10.6.2020

10:00

Apurahavastaanotto etäyhteydellä
Tapahtumat

12.8.2020

10.00

Apurahavastaanotto
Tapahtumat

19.8.2020

09.00

Apurahainfo