Kalenteri | 27.02.2015

Harhaluuloja suomen kielestä

Helmikuun 2015 Aamiais-Kaivolla käsiteltiin suomen kieltä ja siihen liittyviä kummallisia uskomuksia.
Lisää omaan kalenteriin 2015-02-27 2015-02-27 Europe/Helsinki Harhaluuloja suomen kielestä Harhaluuloja suomen kielestä Koneen Säätiön toimisto, Tehtaankatu 21 B 49, 00150 Helsinki

2015

27.2.

Kieli on asia joka koskettaa meitä jokaista jollakin tavalla. Järjestämme noin kerran kuukaudessa aamiaisen, jossa vapaamuotoisesti keskustellaan aina jostakin kieleen liittyvästä asiasta. Ensimmäinen Aamiais-Kaivo järjestettiin tammikuun lopulla ja sen aiheena oli niinku-partikkeli.

Toinen Aamiais-Kaivo järjestetiin 27.2.2015. Otsikkona oli Harhaluuloja suomen kielestä. Suomen kieleen ja sen sääntöihin liittyy lukuisia kummallisia uskomuksia. Osa niistä on vanhentuneita, osa taas ei ole koskaan pitänyt paikkaansa. Helsingin Sanomien toimittaja Ville Eloranta alusti kieleen liittyvistä harhaluuloista.

Työssään kielenhuoltajan ja editoijana hän on törmännyt useisiin suomen kielen myytteihin, joista hän on kirjoittanut kirjan 125 myyttiä suomen kielestä. Aamiaisella hän esitteli näistä 10. Esimerkiksi puolipisteen käyttöä pelätään ja siksi sitä ei juurikaan käytetä. Myös svetisismejä kielessä pyritään välttelemään menneisyyden ideologioista johtuen. Mutta kuka mahtaakaan käyttää sanaa tituloida tituleerata sijaan ja aloittaa virkkeen myyttejä murtaen mutta-sanalla?

Kieli herättää paljon tunteita. Kun olemme oppineet kielioppisäännön koulussa, voi sen jälkeen olla vaikeaa hyväksyä muita tapoja. Elorannan mukaan tämä voi johtua siitä, että opetus kouluissa on turhan yleistävää ja osin vanhentunutta.

Seuraava aamiais-Kaivo järjestetään toukokuussa. Ilmoitamme tarkemman ajan lähempänä.

Aika ja paikka

Aika: Perjantai 27.2.2015

Paikka: Koneen Säätiön toimisto, Tehtaankatu 21 B 49, 00150 Helsinki


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti