Kalenteri | 09.06.2017
2017
9.6.Koneen Säätiö järjestää kaksipäiväisen tapahtuman, jonka tavoitteena on pureutua ekologisten kompensaatioiden maailmaan useamman tieteenalan ja taiteen yhteistyöllä. Tilaisuudessa yhdistetään yhteiskunnan, ekologian, taloustieteen ja kirjallisuuden tutkimuksen sekä taiteen näkökulmia. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Biodiversity Now! -hankkeen ja Suomen Habitaattipankin sekä Ympäristötiedon Foorumin kanssa.
Valtateiden ja tekoaltaiden rakentamisella, kaivoksen perustamisella ja jopa omakotitalon rakentamisella on suoria haitallisia vaikutuksia muiden lajien elinympäristöön. Luonnonvarojen hyödyntäminen esimerkiksi puuta korjaamalla heikentää ympäristön tilaa, mutta heikentäviä toimia on perinteisesti arvotettu yksittäisen ihmisen, yhteiskunnan tai talouden kannalta. Valtioiden BKT on edelleen vahvasti kytkeytynyt luonnonvarojen hyödyntämiseen. Samaan aikaan on kuitenkin herännyt tietoisuus siitä, että ihmiskunta on täysin riippuvainen toimivista ekosysteemeistä. Kansainvälisesti keskustellaan, miten kaikessa ihmiskunnan toiminnassa voitaisiin lakata heikentämästä ympäristön tilaa. Jo käytössä olevien luonnonsuojelutoimenpiteiden lisäksi tarvitaan uusia keinoja. Yksi mahdollisuus ovat ekologiset kompensaatiot, joilla jonkin elinympäristön hävittäminen tai heikentäminen voidaan korvata kunnostamalla toisaalla vastaavia elinympäristöjä. Tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen.
Onko yhteiskunta valmis hyväksymään taloudellisia kustannuksia ympäristön heikentymisen pysäyttämiseksi? Estääkö ekologinen idealismi kompensaatioiden laajamittaisen käyttöönoton? Tunnemmeko kaikki kompensaatioon liittyvät ekologiset ominaisuudet? Vastaako poliittinen retoriikka ekologisia reunaehtoja ja tosiasioita? Kuinka luonnosta puhutaan politiikassa, entä tieteellisessä tai kaunokirjallisuudessa? Herättävätkö kirjallisuuden apokalyptiset sävyt aktivismia vai epätoivoa? Voiko ekokriittinen lähestymistapa tuottaa aihepiiristä terävän analyysin, jolla ihmisiä voidaan herättää ajattelemaan?
Koneen Säätiön perimmäisenä tavoitteena on parantaa maailmaa, mutta senkin toimintatavat lisäävät ympäristön kuormitusta. Osana omaa ympäristövastuullisuuttaan säätiö suunnittelee käynnistävänsä monialaisen rahoitushaun ekologisten kompensaatioiden aihepiiristä. Monialaisiin tutkimushankkeisiin toivotaan mukaan eri alojen tutkijoita, taiteilijoita, toimittajia, aktivisteja ja yritysten edustajia. Seminaari pohjustaa syksyllä 2017 järjestettävää teemahakua.
Tapahtuman ensimmäisenä päivänä eli perjantaina 9.6. järjestetään Turussa kaikille avoin monialainen seminaari. Osa puheista pidetään englanniksi. Seminaariin voi ilmoittautua 26.5. asti.
Toisena päivänä eli lauantaina 10.6. on työpajapäivä Saaren kartanolla Mynämäellä. Työpajoihin mahtuu korkeintaan 50 osallistujaa. Ilmoittautuminen työpajoihin on päättynyt ja työpajat ovat täynnä.
Taustalukemista
Lue tapahtuman teemoihin liittyvä taustalukemista täältä
#ekompi
Seminaaripäivän esitykset videoidaan ja videot on mahdollista katsoa jälkikäteen. Linkki videoihin tullaan lisäämään tälle sivulle tapahtuman jälkeen.
Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät
Janne Kotiaho on ekologian professori Jyväskylän yliopistossa ja Koneen Säätiön hallituksen jäsen. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat maankäytön moniarvoinen suunnittelu, elinympäristöjen tilan arviointi ja edistäminen sekä ekologisten kompensaatioiden mahdollisuudet. Kotiaho pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan osallistumalla aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kotiaho veti työryhmää, joka arvioi Suomen elinympäristöjen tilaa ja sen edistämistä (ELITE) ja hän on parhaillaan mukana maailman elinympäristöjen tilan ja niiden edistämisen arvioinnissa YK:n alaisessa kansainvälisessä biodiversiteettipaneelissa (IPBES).
Anthony D. Barnosky is Executive Director of Stanford University’s Jasper Ridge Biological Preserve. He has spent three decades studying past planetary changes and what they mean for understanding today’s global change. His current research focuses on extinctions and climate change. He is the author of numerous scientific articles and blog posts. His recent books examine the state of the planet today and how we can guide it toward a future we want, rather than one that inadvertently happens to us.
Karoliina Lummaa on kirjallisuuden ja ympäristöhumanismin tutkija. Tällä hetkellä hän työskentelee hankkeessa Sotkuiset maailmat: kielimateriaalit ja luontokulttuurit taiteentutkimuksessa Kotimaisen kirjallisuuden laitoksella Turun yliopistossa. Lummaa on ekokritiikin dosentti ja hän on ollut toimittamassa kokoomateoksia monitieteisestä ympäristötutkimuksesta (2012), runouden tutkimuksesta (2007, 2012) ja posthumanismista (2014).
Nina V. Nygren on luonnonsuojelupolitiikan ja -konfliktien tutkija ja Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun ympäristöpolitiikan yliopistonlehtori ma. Nygren on myös Tutkimusosuuskunta Tapauksen perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja. Tapaus tekee mm. uudenlaista luonnonsuojelusuunnittelua.
Atte Moilanen on luonnonsuojelun päätösanalyysin tutkimusjohtaja Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksella. Hänen taustansa on tietojenkäsittelytieteissä, soveltavassa matematiikassa ja ekologiassa, ja hänen tutkimuksensa keskittyy spatiaalisen ekologian käsitteellisiin ja metodologisiin aiheisiin, ekologiaan pohjautuvaan maankäytön suunnitteluun sekä ekoinformatiikkaan. Moilanen on viimeisen vuosikymmenen aikana julkaissut myös useita ekologisiin kompensaatioihin liittyviä tutkimuksia.
FT Toni Lahtinen yliopisto-opettaja ja kirjallisuudentutkija Tampereen yliopistossa. Hänen post doc-tutkimuksensa käsittelee ympäristöllisten riskien, katastrofien ja myyttien kuvauksia suomalaisessa nykykirjallisuudessa. Lahtinen on mukana Koneen Säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa Synkistyvät tulevaisuudenkuvat: Dystooppinen fiktio nykykirjallisuudessa.
Tutkimusprofessori Eeva Primmer on politiikka-analyysit –ryhmän päällikkö Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) ja ympäristöpolitiikan dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat ympäristöpolitiikan ohjausmekanismit ja -keinot sekä toimeenpano, verkostot ja käytännöt. Hän on erikoistunut ekosysteemipalveluiden hallintaan ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen sekä kestävän metsätalouden ja luonnonvarojen käytön ohjaukseen.
Minna Pekkonen työskentelee tutkijatohtorina Ekosysteemihotelli- ja Suomen habitaattipankki -hankkeissa Suomen ympäristökeskuksessa. Hankkeita yhdistää tavoite löytää uusia keinoja ja erilaisia yhteistyön muotoja, joiden avulla voitaisiin pysäyttää luonnon monimuotoisuuden kato. Koulutukseltaan Pekkonen on ekologian ja evoluutiobiologian alalta väitellyt tohtori.
Markku Ollikainen on ympäristöekonomian professori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyvät ympäristöpolitiikan ydinteemoihin, kuten monimuotoisuuden suojelu, vesiensuojelun haasteet sekä ilmastopolitiikka. Hänen tutkimuksensa keskeisenä tavoitteena löytää ratkaisuja, joilla talouden toimintamekanismit saatetaan sopusointuun luonnon kantokyvyn kanssa. Ollikainen on Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja ja toimii politiikan ja tutkimuksen saumakohdassa tehtävänään tieteeseen perustuva neuvonanto poliittisille päättäjille.
Jussi Päivinen toimii kehitysjohtajana Metsähallituksen luontopalveluissa. Hänen vastuullaan on Luontopalvelujen hankkeet, sisäinen kehittäminen ja kansainvälinen toiminta.
Teatteri Siperia on 2000-luvun tamperelainen ammattiteatteri. Teatteri on syntynyt halusta tehdä uutta, ajatuksia herättävää teatteria ajankohtaisista aiheista sekä halusta kehittää teatterin tekemisen tapoja. Teatteri Siperia on työskennellyt koko kymmenvuotisen toimintansa ajan kehittäen aihe- ja ryhmälähtöisiä teatterityötapoja.
Järjestäjät:
Koneen Säätiö järjestää tilaisuuden yhteistyössä Biodiversity Now! -hankkeen ja Suomen Habitaattipankin sekä Ympäristötiedon Foorumin kanssa.
Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti
Ohjelma
Perjantai 9.6. Turun konservatorion Sigyn-sali
10:00 Ilmoittautuminen, kahvia, teetä ja sämpylöitä tarjolla
10:30 Janne Kotiaho: Ekologinen kompensaatio – Viherpesua vai pesunkestävää vihreyttä?
Katso puheenvuoro videolta
10:45 Anthony Barnosky: Ecological Compensation Is Necessary To Avoid the Sixth Mass Extinction
Katso puheenvuoro videolta
11:25 Karoliina Lummaa: Biodiversity offsets as a cultural question
Katso puheenvuoro videolta
11:55 Minna Pekkonen: Ekosysteemihotelli – pitkäaikaista majoitusta kokonaisille ekosysteemeille
Katso puheenvuoro videolta
12:10 Lounas (omakustanteinen)
13:30 Nina Nygren: Kompensaatio ja luonnonsuojelukonfliktit
Katso puheenvuoro videolta
13:40 Teatteri Siperia: Hei, me kompensoidaan!
13:50 Eeva Primmer: Institutional conditions for biodiversity offsetting
Katso puheenvuoro videolta
14:10 Markku Ollikainen: Economic insights in ecological compensations
Katso puheenvuoro videolta
14:30 Jussi Päivinen: Valtion maiden rooli ekologisten kompensaatioiden tuottajana
Katso puheenvuoro videolta
14:40 Keskustelupaneelissa Nina Nygren, Eeva Primmer, Markku Ollikainen ja Jussi Päivinen
Katso paneelikeskustelu videolta
15:20 Kahvia, teetä ja raparperipiirakkaa
16:00 Atte Moilanen: Miksi ekologiset kompensaatiot epäonnistuvat? – Kompensaatioiden määrittämisen avainkohtia
Katso puheenvuoro videolta
16:30 Toni Lahtinen: Ekodystopiat kaunokirjallisuudessa
Katso puheenvuoro videolta
16:50–18:00 Keskustelua, loppusanat ja kuohuviiniä
Lauantai 10.6. Saaren kartano, Mynämäki
9:00 Bussi lähtee hotellilta
9:30-19:00 Työpajatyöskentelyä ja luontoretki sekä lounas, kahvit ja iltapala Saaren Kartanolla
19:00 Bussi lähtee Saaren kartanolta
19:40 Bussi jättää halukkaat Turun rautatieasemalle ja jatkaa sitten Helsinkiin
Työpajoissa käsitellään erilaisia kompensaatioihin liittyviä kysymyksiä monialaisesti lähestyen, esimerkiksi luontoon liittyviä arvoja, luontoarvojen menetyksiä ja korvattavuutta, kompensaatioiden sopivuutta nykyiseen sääntöjärjestelmään, tai kompensaatiokeskustelussa käytettävää kieltä ja termistöä. Työpajoissa ideoidaan monialaisia hankkeita ja lisätään yhteistyötä eri alojen tutkijoiden ja taiteilijoiden välillä.
Työpajapäivään osallistuville tarjotaan hotellimajoitus ja illallinen Turussa, ruokailut Saaren kartanolla sekä bussikuljetukset Saaren kartanolle ja takaisin Turkuun/Helsinkiin.
Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti
Aika ja paikka
Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti
Tapahtuman satoa
Puhujien esitysdiat löydät täältä
Videot heidän puheenvuoroistaan pääset katsomaan ohjelmasta kunkin henkilön kohdalta. Videot löytyvät myös Koneen Säätiön vimeo-tililtä
Alla olevasta kuvagalleriasta voit katsoa päivän tunnelmia.
Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti