Kalenteri | 25.05.2017

Avoimien ovien päivä

Saaren kartano avaa ovensa yleisölle helatorstaina 25.5.2017 klo 12–16. Päivän aikana julkistetaan Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Siirtolaispuutarha – Kasvio Saaren kartanon muinais- ja uustulokkaista. 
Lisää omaan kalenteriin 2017-05-25 12:00 2017-05-25 16:00 Europe/Helsinki Avoimien ovien päivä Avoimien ovien päivä Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki

2017

25.5.

Avoimien ovien päivä ja Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin teoksen Siirtolaispuutarha –  Kasvio Saaren kartanon muinais- ja uustulokkaista julkistaminen  Saaren kartanossa 25.5.2017 klo 12–16

Yhteistyössä Saaren kartano, Mynämäen–Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys ja Mynämäen kunta.

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Kalle Hamm & Dzamil Kamanger

Kuva: Veikko Somerpuro/IHME-nykytaidefestivaali

”Kalle Hamm käsittelee teoksissaan ulkopuolisuutta, vierauden kokemusta ja ihmisten tapaa lokeroida ja määrittää asioita miltei väkivaltaisesti. Toiseus ja ulkopuolisuus ovat useissa teoksissa vahvasti läsnä, mutta vain harvoin tekijän itsensä kautta koettuna. Hamm käsittelee aihetta analyyttisesti, muiden kokemusmaailmaa hyödyntäen. Samalla hän tekee näkyväksi valtarakenteita, ikiaikaisia oikeuksia asettaa muita ihmisiä ja ihmisryhmiä heikompaan asemaan. Hamm käsittelee toiseuden teemoja ja ihmisten maailmaa usein kasvi- ja eläinaiheisten metaforien kautta. Hänen teostensa lähtökohdat ja toteuttamisen tavat poikkeavat valtavirrasta. Ne perustuvat ihmisten kohtaamiseen ja niiden kohtaamisten tarkastelemiseen. Lisäksi Hamm tarjoaa teostensa kautta ihmisille väylän osallistua ja jakaa ajatuksiaan.” Arje Elovirta, Keravan taidemuseo

”Vuodesta 2000 lähtien Kamanger on usein työskennellyt parina taiteilija Kalle Hammin kanssa. Heidän teostensa toistuvia aiheita ovat kulttuurien kohtaaminen ja ihmisten ja tavaroiden globaali liikkuminen. Hamm ja Kamanger ovat monissa teoksissaan kyseenalaistaneet alkuperäisyyden ajatuksen ja myös pohtineet erilaisia tapoja olla mies.

Useimmat Kamangerin teokset liittyvät hänen omaan henkilöhistoriaansa. Vuonna 2012 kurditaustainen taiteilija esitteli Suomen valokuvataiteen museossa Vankilalakanan, muliinilangalla kirjotun suurennoksen valokuvasta, joka oli otettu hänestä ja hänen vankitovereistaan irakilaisessa Al-Romadin vankilassa. Kamanger oli kymmenen vuotta Irakin-Iranin sodan siviilivankina 1980-luvulla. Punainen risti lähetti kuvan Kamangerin perheelle todisteeksi siitä, että tämä on elossa. Viime vuosina Kamanger on tehnyt lukuisia teoksia iranilaisella helmikudontatekniikalla. Kiasman Tosi kyseessä -kokoelmanäyttelyssä (2.11.2012-10.3.2013) oli esillä hänen lasihelmistä kutomiaan matkustusasiakirjoja. Teokset ovat tuhansista helmistä koostuvia suurennettuja kopioita eri maiden passeista ja viisumeista. Kamanger kertoo, että myös passit ja viisumit ovat saaneet innoituksen hänen omasta elämästään: hän pakeni Iranista ilman passia vuonna 1994. Kurdiperheelle ei poliittisista syistä myönnetty Iranin matkustusasiakirjoja.” Eija Aarnio, Nykytaiteen museo Kiasma

http://beelsebub.org/

Seppo Vuokko

Kuva: Ismo Hölsä

Tietokirjailija, biologi Seppo Vuokko on monille tuttu Yleisradion luontoiltojen kasviasiantuntija alkuperäiskokoonpanosta. Vuokko on tehnyt pitkän uran vapaana toimittajana ja tietokirjailijana, ja hän on saanut työstään useita palkintoja – kuten Vuoden metsäteko -elämäntyöpalkinnon Metsänhoitajaliitolta vuonna 2015. Lauri Jäntin säätiö myönsi hänelle tänä vuonna kunniamaininnan hänen uusimmasta kirjastaan Latva pilviä piirtää (2016), ja kirjaa pidetään yhtenä viime vuoden parhaimmista tietokirjoista. Kunniamaininnan perusteluina oli muun muassa ”Kasvitieteilijä Seppo Vuokon teos Latva pilviä piirtää on kokonaisesitys jokaisen suomalaisen tuntemasta aiheesta, puista ja niiden muodostamista metsistä. Se kertoo puiden muinaishistoriasta ja nykyisyydestä, niiden lajistosta ja monimuotoisuudesta, rakenteesta sekä biologisesta elämästä, kuten kasvusta, vesitaloudesta, ravitsemuksesta ja yhteyttämisestä.” Hänen edellinen, yhdessä taiteilija Tom Björklundin kanssa tehty kirja Mammutin aika sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon ja Björn Kurtén -palkinnon.

Seppo Vuokko (s. 1946) asuu Savitaipaleella metsän keskellä, korpin ja metson naapurina. Häntä kiinnostaa ekologia, ja erityisesti eri lajien väliset vuorovaikutukset. Hän on tehnyt lukuisia luontokirjoja yhdessä toisten kirjoittajien ja kuvaajien kanssa.

Pirjo Majuri

Kuva: Regina Pansin

Pirjo Marjuri on biologi ja luontoinventoija, ja hänen kiinnostuksenkohteitaan ovat muun muassa lehtometsien, kulttuuriympäristöjen ja perinnemaisemien kasvit. Hän teki myös Saaren kartanon kasvillisuusselvityksen vuonna 2010. Majuri on Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksen pitkäaikainen hallituksen jäsen.

Lasten ekologinen työpaja

Kukkia, käpyjä ja hulmuavia harjoja….

Tervetuloa leikkimään luonnonmateriaaleilla ja mummolan piironginlaatikon aarteilla! Kokkaamme leikkiruokaa voikukista, kieputamme seppeleitä kevätkarkeloihin, kehräämme perunävärttinällä ja nuuhkimme puiden viherrystä. Perinteiset käsityötekniikat tulevat tutuiksi leikin lomassa.

Käsityöpajan ohjaajat, tekstiilitaiteilija Annika Tavasti ja kulttuurintuottaja-luomuviljelijä Anu Taivainen, ovat vuodesta 2004 työryhmineen kehittäneet ekologista lastenkulttuuria ja järjestäneet Lasten Aurinkojuhla-tapahtumaa Kemiön saarella. Yhteistyön hedelmiä ovat muun muassa julkaisut Lasten Aurinkovuosi, opas ekologiseen lastenkulttuuriin ja Leikkipiha-kortit. Toiminta on palkittu vuonna 2007 OKM:n myöntämällä Lastenpäivän palkinnolla.

Anu ja Annika soveltavat notkeasti taiteen ja kulttuurin keinoja osallistavissa hankkeissa sekä kunnan ja kolmannen sektorin verkostoissa. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa Salon ja Kemiönsaaren lastenkulttuuritoimijoiden kokoaminen verkostoksi, kulttuurin vuosikello päiväkodeille ja kevätkylvöt.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Ohjelma

Päivän ohjelma

Klo 12

Kuvataiteilijoiden Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Siirtolaispuutarha -teoksen julkistamistilaisuus.

Tietokirjailija, biologi Seppo Vuokko kertoo puiden elämästä.

Klo 13, klo 15 ja klo 16

Opastetut kävelykierrokset, joiden aikana tutustutaan Saaren kartanon kulttuurikasveihin. Kävelyn oppaina kuvataiteilija Kalle Hamm ja biologi Pirjo Majuri sekä Saaren kartanon tilanhoitaja Heidi Lapila. Lähdöt päärakennuksen edestä klo 13 ja 15.

Puun juurella – tietokirjailija, biologi Seppo Vuokko vastaa puita koskeviin kysymyksiin kävelykierroksella, joka lähtee päärakennuksen edestä klo 16.

Klo 12–16

  • Kuvataiteilija Kalle Hammin kasvitaulujen näyttely navetalla.
  • Vanhan pesutuvan luona lapsille ekologinen käsityöpaja tekstiilitaiteilija Annika Tavastin ja kulttuurintuottaja-luomuviljelijä Anu Taivaisen johdolla.
  • Navetan pihapiirissä on Mynämäen–Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksen vetämä linnunpönttötyöpaja, jossa voit tehdä kodin joko kirjosiepolle tai hyönteisille.
  • Kahvitarjoilu päärakennuksen edessä tai sateen sattuessa navetalla.
  • Sillankarilla lintumiehet päivystävät esittelemässä linnustoa.

 

Pysäköinti

  • Luontotuvan ja Sillankarin pysäköintipaikat.
  • Muutamalle autolle tilaa kartanon navetan pihassa.
  • Saaren rantatien oikealla puolella, seuraa opasteita!
  • Kartanon pihassa sireeniaidan takana vain liikuntarajoitteisille.

Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

Aika: Helatorstai 25.5.2017 klo 12–16

Paikka: Saaren kartano,  Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Päärakennus ei ole esteetön.

Tilaisuudessa otetaan valokuvia, joita voidaan käyttää Koneen Säätiön ja Saaren kartanon viestintätarkoituksiin.

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti