Tapahtumat

Aamiais-Kaivo: Miksi residenssiin?

22.11.2018

Mitä residenssi voi tehdä tekijyydelle? Mitä sellaista se voi tuoda työhön, mitä ei voi omalla työhuoneella saavuttaa? Marraskuun Aamiais-Kaivolla keskustellaan residenssityöskentelystä. Keskustelua alustavat Saaren kartanon alumnit.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Koneen Säätiö

Aika ja paikka: torstaina 22.11. klo 9–10.30 Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10, Helsinki, esteetön sisäänkäynti Kauppaneuvoksentien puolelta)  

Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon residenssi Mynämäellä on viettänyt tänä vuonna kymmenvuotisjuhlavuottaan. Ensi vuonna toimintansa aloittaa myös uusi, yhteisötoimijoiden kutsumille vieraille tarkoitettu Lauttasaaren kartanon miniresidenssi Helsingissä. Mitä residenssi voi tehdä tekijyydelle? Mitä sellaista se voi tuoda työhön, mitä ei voi omalla työhuoneella saavuttaa? Eli miksi lähteä residenssiin?

Kutsumme mukaan Aamiais-Kaivolle pohtimaan residenssityöskentelyn merkitystä taiteelliselle ja tutkimustyölle sekä yleisemmin residenssien toimintamalleja ja rooleja taiteen ja tutkimuksen kansainvälisissä ekosysteemeissä.

Keskustelua alustavat Saaren kartanon alumnit säveltäjä, musiikkikirjoittaja ja väitöskirjatutkija Jarkko Hartikainen sekä kirjallisuudentutkija, tutkijatohtori Maria Laakso. Millä tavoilla residenssijakso Saaressa oli heille merkityksellinen? Keskustelua moderoi nykytaiteen kuraattori ja tutkija Taru Elfving.

Saaren kartanon kymmenvuotisjuhlajulkaisu Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta on saatavana Aamiais-Kaivolla. Teos koostuu esseistä, haastatteluista ja muista teksteistä, jotka avaavat kurkistusluukkuja residenssin toimintaan ja residenssivieraiden työskentelyyn – usealla äänellä, sanoin ja kuvin. Siihen ovat kirjoittaneet muun muassa residenssin johtokunnan puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, Saaren alumni, taiteilija ja Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki sekä residenssin kutsutaiteilijana toiminut runoilija ja esitystaiteilija Jonimatti Joutsijärvi.

Saari näkyvissä! -kirjan lisäksi residenssin kymmenvuotisesta toiminnasta sekä juhlavuoden tapahtumista voi lukea Saaren kartano 10-vuotta -sivustolta.

Aamiais-Kaivo on säätiön sarja keskusteluja aamiaisen lomassa. 40 ensimmäiselle osallistujalle on varattu vegaaninen aamiaistarjoilu. Kaikki osallistujat ovat tervetulleita osallistumaan keskusteluun, ja tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus verkostoitumiseen omakustanteisella lounaalla Kahvila Puhurissa​ kartanon pihapiirissä. Varaa paikkasi alla olevalla lomakkeella.

 

Keskustelijat 

Taru Elfving on nykytaiteen kuraattori ja tutkija, joka on pohtinut työssään jo pitkään taiteilijaresidenssien merkitystä, mahdollisuuksia ja haasteita ilmastokriisin aikana.

Jarkko Hartikainen on nykytaidemusiikin säveltäjä, musiikkikirjoittaja ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jatkotutkinto-opiskelija. Hänen musiikkinsa keskittyy muun muassa äänenvärin välittämään tietoon äänen synnyn fysiologiasta. Saaren kartanon yksilöresidenssissä loppuvuodesta 2014 Hartikainen ”rakensi itsensä uudelleen” säveltäjänä ja kesällä 2016 palasi entisten residenssikollegoidensa kanssa kokeilemaan monitaideyhteistyötä.

Maria Laakso on kirjallisuudentutkija ja tutkijatohtori Tampereen yliopistossa. Hän työskenteli Saaren kartanon residenssissä maalis- ja huhtikuun 2018 silloisen residenssiryhmän ainoana tutkijana. Residenssikaudellaan Laakso liikkui dystopiakirjallisuuden synkissä maailmoissa, mutta ammensi vastapainoksi luovaa iloa ympäröivästä luonnosta ja muista residenssivieraista.

 

Aiheeseen liittyvää
Tapahtumat

2.12.2021

Apurahamyöntöjen julkistus