Kalenteri | 08.04.2016

Aamiais-Kaivo: Mitä uutta taide voi tuoda psykiatrisen hoidon kenttään?

Lisää omaan kalenteriin 2016-04-08 9:00 2016-04-08 10:30 Europe/Helsinki Aamiais-Kaivo: Mitä uutta taide voi tuoda psykiatrisen hoidon kenttään? Aamiais-Kaivo: Mitä uutta taide voi tuoda psykiatrisen hoidon kenttään? Tehtaankatu 21 B

2016

8.4.
Kuva Heidi Fastin Laulunpesä-teoksesta HYKS Psykiatriakeskuksesta. Kuvaaja: Karolina Kucia

Taide ei ole hoitoa eikä hoidon väline, mutta mitä se on? Supistaako taiteen hyvinvointivaikutusten ennalta määrittely taiteen mahdollisuuksia? Miten eettiset näkökohdat huomioidaan ”taiteellis-psykiatrisessa” toiminnassa? Taiteen hyvinvointivaikutuksia arvioitaessa ei ole kyse ainoastaan siitä, mitä taide voi antaa esimerkiksi sairaille. Keskeistä on myös minkälaisia ymmärryksiä voimme ihmisyhteisönä saada virittäytymällä kuuntelemaan myös niitä ääniä, jotka eivät tule kognitiivisen järkeistämisen piiriin. Näistä kysymyksistä Aamiais-Kaivolla 8.4. on alustamassa laulu- ja nykytaiteilija, tutkija Heidi Fast sekä tutkija, kuvataideterapeutti ja psykoterapeutti Mimmu Rankanen.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

Heidi Fast

heidi8

Kuva: Sami Perttilä

Heidi Fast on laulu- ja nykytaiteilija sekä tutkija. Hänen työnsä ytimessä on ihmisen ääni ja sen erityislaatuisuudet sekä taiteiden ja tieteiden rajoilla liikuskelu. Fast toimii taiteellisen tutkimuksen väitöstutkijana Aalto-yliopiston Taiteenlaitoksella. Laulajuus on hänen työnsä pohjakerros. Sieltä on kasvanut muotoja työskennellä toisten ihmisten kanssa, heidän avukseen, sekä kiinnostus tutkia äänellisen kohtaamisen ilmiöitä. Koulutustaustaan sisältyy mm. esitystaiteen ja -teorian maisteriopinnot sekä pedagogisia opintoja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Lue Heidi Fastin blogikirjoitus Laulu koskettaa yhteisöllistä sensibiliteettiä. Kirjoituksessa Fast kertoo taiteellisen väitöstutkimuksensa ensimmäisistä havainnoista, jossa hän tarkastelee ja kokeilee sanattoman äänellisyyden mahdollisuuksia ruumiillisen vuorovaikutuksen virittäjänä.

 

 Mimmu Rankanen

Rankanen_picture_2016

Mimmu Rankanen on tutkija, kuvataideterapeutti ja psykoterapeutti. Hänen päätyönsä on vuosien kuluessa virrannut kuvataiteilijana ja kuvataiteen opettajana toimimisesta tutkimuksen ja psykoterapian alueille. Keskeinen eteenpäin kuljettava tai tönivä pyörre on ollut uteliaisuus sekä halu kokeilla, hahmottaa ja ymmärtää erilaisia näkökulmia. Rankanen toimii tällä hetkellä Suomen Akatemian rahoittaman Handling Mind: Creativity, Embodiment and Design -hankkeen tutkijana Aalto-yliopistossa. Lisäksi hän toimii kuvataideterapian ja psykoterapian ammatinharjoittajana. Hänen taideterapiaan osallistuneiden henkilöiden kokemuksia käsittelevä väitöskirjansa on esitarkastusvaiheessa.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

Aika: Perjantai 8.4.2016 klo 9–10.30

Paikka: Koneen Säätiön Kamari, Tehtaankatu 21 B 45, Helsinki


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

Mitä uutta taide voi tuoda psykiatrisen hoidon kenttään?

Aamiais-Kaivolla 8.4.2016 keskusteltiin taiteen hyvinvointivaikutuksista. Alustamassa olivat laulu- ja nykytaiteilija, tutkija Heidi Fast sekä tutkija, kuvataideterapeutti ja psykoterapeutti Mimmu Rankanen.

aamiaiskaivo_huhtikuu_kuva_neeaeloranta

Heidi Fast tutkii taiteellisin menetelmin ihmisäänen merkitystä kokemuksessa. Väitöskirjansa taiteellisessa osiossa hän kutsui HYKS Psykiatriakeskuksen potilaita vapaamuotoiseen konserttiin, lauluinstallaatioon nimeltä Laulunpesä, luomaan yhdessä tilaa sensibiliteetille sairaala-arjen keskelle. Lue lisää Fastin väitöskirjan ensimmäisistä havainnoista hänen blogikirjoituksestaan Laulu koskettaa yhteisöllistä sensibiliteettiä.

Fastin mielestä taiteen hyvinvointivaikutusten ennalta määrittely supistaa taiteen mahdollisuuksia.

”Hyvinvointikäsitteen alla toimiminen voi yksinkertaistaa sitä, miten taide toimii, mitä se tekee. Taide voi tukea hyvinvointia, mutta sen arvo on taiteellisessa kokemuksessa.”

Fast ajattelee tutkimustaan paikka- ja tilannesidonnaisena taiteena ja osin myös julkisena taiteena. Oman roolinsa taiteilijana ja tutkijana hän näkee katalysaattorina, kiihdyttäjänä, joka kutsuu ihmisiä mukaan. Pyrkimys on virittää tilanteita ja olosuhteita resonanssille, jotka houkuttelevat osallistumaan.

aamiais-kaivo_huhtikuu

Mimmu Rankasen mielestä taide voi olla hoitoa. ”Ihmisen pitäisi saada taidetta hoitona, jos hän niin haluaa.” Hän kritisoi nykyistä kouluttautumisjärjestelmää, jossa taideterapeutti ei ole nimikesuojattu ammattinimike ja että taiteellisen pohjakoulutuksen saaneet eivät ole enää voineet opiskella (kuvataide)psykoterapeuteiksi.

Rankanen näkee taiteen terapiana, jonka avulla potilaat voivat esimerkiksi kertoa tunteistaan, joista on muuten vaikea puhua. Taide voi myös lohduttaa tai nostaa esiin unohtuneen kokemuksen.

Säätiön tiedeasiamies Kalle Korhonen tiivisti hyvin Fastin ja Rankasen eron: Heidi Fast tekee taidetta, jolla voi olla hoitava vaikutus, kun taas Mimmu Rankanen tekee terapiaa taiteen keinoin, josta voi syntyä taidetta.

 

Podcast Heidi Fastista tulossa vielä huhtikuun aikana! Pysy kuulolla.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti