Kalenteri | 02.02.2017

Aamiais-Kaivo: Vallan risteymiä taiteessa ja tutkimuksessa

Lisää omaan kalenteriin 2017-02-02 10:00 2017-02-02 11:30 Europe/Helsinki Aamiais-Kaivo: Vallan risteymiä taiteessa ja tutkimuksessa Aamiais-Kaivo: Vallan risteymiä taiteessa ja tutkimuksessa Tehtaankatu 21 B 45, 00150 Helsinki

2017

2.2.
Kuva: Aleksi Poutanen

Eronteot asettavat ihmisiä yhteiskunnassa eri tavoin, eri paikkoihin. Paikat ovat hierarkkisia ja niitä säädellään esimerkiksi sukupuolen, seksuaalisuuden, värin, iän, luokan, ruumiin muodon ja kyvykkyyden perusteella. Asettamisissa on kyse vallasta ja erojen yhteen kietoutumisen logiikasta.

Esitystaiteilija Emilia Kokko ja tutkija Tuija Saresma keskustelevat vuoden ensimmäisessä Aamiais-Kaivo -tilaisuudessa vallasta ja sen risteymistä sekä siitä, miten he ovat lähestyneet näitä taiteen ja tutkimuksen keinoin. Emilia Kokkoa kiinnostavat epämääräisyydet, möykyt, rakennelmien takaisuudet, esittäminen, töhertely, katoaminen, aseeminen kirjoitus. Tuija Saresma tarkastelee tutkimuksessaan sukupuolittunutta ja rodullistettua muuttoliikettä, paikkoihin ja suhteisiin kiinnittymisiä ja niistä ulossulkemisia, nettikeskustelujen affektiivisia vyöryjä, populismia ja vihapuhetta. Molempia askarruttaa kysymys ei-vielä-tietämisestä.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

FT Tuija Saresma on nykykulttuurin tutkimuksen dosentti Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Hän tarkastelee Koneen Säätiön kokeneen tutkijan hankkeessaan Kulkemisen ja kuulumisen kertomukset (KulKu) maahan- ja maastamuuttoon liittyviä kokemuksia. Saresma myös johtaa Koneen Säätiön rahoittamaa monitieteistä tutkimushanketta Kuulumisen kulttuurisuus – kiinnittymisen affektiivisuus ja materiaalisuus (2015–2017). Kuva: Marleena Stolp.

TeM Emilia Kokko on esitystaiteilija ja näyttelijä. Katso video Kuva: Aleksi Poutanen

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

Aika: Torstai 2.2.2017 klo 9–10.30

Paikka: Koneen Säätiön Kamari, Tehtaankatu 21 B 45 (5. kerros), Helsinki


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

Vuoden ensimmäisellä Aamiais-Kaivolla esitystaiteilija Emilia Kokko ja tutkija Tuija Saresma keskustelivat vallan risteymistä taiteessa ja tutkimuksessa.

Saresma aloitti puheenvuoronsa puhumalla intersektionaalisuuden käsitteestä. Feministisessä tutkimuksessa se tarkoittaa erilaisten erojen limittymistä, sitä että sukupuoli ei ole ainoa ero, eikä välttämättä edes tärkein, vaan mm. rotu, etnisyys, luokka ja seksuaalisuus on huomioitava.

Saresman mielestä on tärkeää tutkia vallan merkitsemättömiä kategorioita, niitä joita ei välttämättä tiedosteta, kuten mieheys, valkoisuus, heteroseksuaalisuus.

Intersektionaalisuus on Saresman mukaan feminismin tärkein anti, mutta samalla hän muistuttaa, että eroja luovia mekanismeja on mietittävä ja niitä on oikeasti purettava, ei vain lisättävä uusia luokkia intersektionaalisuuteen.

Puheenvuoronsa lopuksi Saresma puhui pelon politiikasta ja rodullistetusta raiskauksesta. Sitä miten raiskausta käytetään pelon politiikan välineenä ja miten valkoisia naisia suojellaan ja tietynlaiset naiset ovat raiskattavissa.

Emilia Kokko puhui epämääräisistä asioista, ei-vielä-tietämisestä, möykyistä, epämääräisyyksistä, töhertelyistä. Hänen puheenvuoronsa oli ehdotus tietynlaiseksi ajatteluksi.

Omassa taiteessaan Kokko yrittää katsoa rakenteita epämääräisen töhertelyn läpi. Töhertelyssä on aavistettu logiikka, rajattomat mahdollisuudet, se on vapaata ajattelua, joka ehdottaa toisenlaista määrittelyä.

Kokko sanoo esityksiään ehdotuksiksi väliaikaisiksi tiloiksi. Esitys on vapaata tilaa, joka ehdottaa, että näinkin voisi olla, tännekin voisi katsoa. Kokko kysyikin, että jos emme luo utopioita, miten pysyvä järjestys voisi muuttua.

Möykyt ovat Kokolle sekä konkreettisia että metaforisia. Möykky on vastaus kaikkeen, eikä mihinkään.

Katso videolta Tuija Saresman ja Emilia Kokon alustukset

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti