Residenssivieraat 2008

Katri Sipiläinen

Katri Sipiläinen

Kuvataiteilija
Taiteellinen työskentely

Savonlinnasta kotoisin oleva Katri Sipiläinen on kuvataiteilija, joka maalaa, piirtää ja tekee sarjakuvia. Residenssin aikana hän viimeisteli näyttelyn Raision Museo- ja kulttuurikeskus Harkkoon, maalasi hienoimmassa ateljeessa, jossa koskaan on ollut, piirsi ulkona ja kuunteli lintuja.

Katri Sipiläinen työskenteli Saaren kartanossa helmi–maaliskuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Anja Erämaja

Anja Erämaja

Kirjailija
Kaunokirjallinen työskentely

Kirjailija Anja Erämaja (s. 1963) asuu Helsingissä ja on kotoisin Merimaskusta, Turun saaristosta. Hän on opiskellut TaiK:n valokuvataiteen laitoksella ja tehnyt musiikkia mm. Laulavat kahvinkeittäjät -ryhmässä. Esikoisteos Laulajan paperit ilmestyi vuonna 2005 ja toinen proosarunoteos Kuuluuko tämä teille ilmestyy elokuussa 2009. Erämaja on myös kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjan Hilu, Hippu ja äiti Valtava ( 2007) ja tehnyt yhdessä Ulla Virkamäen kanssa keväällä 2009 ilmestyneen Lulu ja avaruuskoira -kirjan.

Saaren kartanossa kukkeana kevätkesänä 2008 työstin uusinta kokoelmaani. Kirjoitin myös pieniä tarinoita, joista yksi päätyi viime keväänä ilmestyneeseen lastenkirjaan. Välillä olivat omat lapset kartanolla ja silloin piti tehdä muuta: ihmettelimme komeata karjaa lähilaitumella, tiirailimme lintuja, uimme Mietoisten lahdella ja kävimme Marskin jäljillä Louhisaaressa.”

Anja Erämaja työskenteli Saaren kartanolla helmi–maaliskuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Reita Lounatvuori

reita_lounatvuori2_heli_konttinen

Kääntäjä
Ranskankielisen draaman suomentaminen

”Olen Reita Lounatvuori, näytelmäkääntäjä. Kymmenvuotisen urani aikana olen suomentanut nelisenkymmentä näytelmää ranskan ja englannin kielestä. Tyylihaitarini on venyvää sorttia: olen kääntänyt sekä näytelmäkirjallisuuden klassikkoja että modernia draamaa tragediasta farssiin. Tuotantoni tunnetuimmat kirjailijat lienevät Molière, Jean-Paul Sartre ja Tennessee Williams.

Saaren kartanon rauhassa, entisessä everstin huoneessa viimeistelin David Eldridgen näyttämösovitusta Thomas Vinterbergin elokuvasta Juhlat. Varsinainen käännöstyöni oli ranskalaisten Emmanuel Bourdieun ja Frédéric Bélier-Garcian filosofinen urheilukomedia Jalkapallojoukkue. Työpäivät huipentuivat usein lintutorniin tai läheiselle tarkkailukalliolle meren rantaan. Kirjoitinpa kaikessa hiljaisuudessa yhden runonkin!”

Reita Lounatvuori työskenteli Saaren kartanolla huhti–toukokuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Juuli Niemi

Juuli Niemi

Kirjailija
Kirjallinen työskentely

Juuli Niemi (s. 1981) on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Häneltä on julkaistu kaksi runokokoelmaa Tara (Otava 2003) ja Pitkästä ilosta (Otava 2005) sekä novellikokoelman Tule hyvä (Otava 2007). Lisäksi hän on käsikirjoittanut novellielokuvan Kesäpaikka, joka on YLE:n ja Suomen elokuvasäätiön yhteistuotanto.

”Vietin Saaren kartanossa hienot 2 kuukautta touko-kesäkuussa 2008. Kaupunkilaistytön pitkäaikainen unelma maaseudun rauhassa kirjoittamisesta toteutui ja ylitti monella tapaa odotuksetkin. Pitkien kävelylenkkien ja viereisellä pellolla käyskentelevien lehmien tuijottelun lisäksi sain myös töitä tehtyä. Kartanoajan tuotoksia voi lukea mm. seuraavasta runokokoelmastani vuonna 2010.”

Työn tuloksia:

Juuli Niemi työsti residenssiaikanaan teosta Yömatkat, joka julkaistiin elokuussa 2010 Kustannusosakeyhtiö Otavan kustantamana. Kartanoaika vaikutti erityisesti Pellolla lauma mustia lehmiä -runon syntymiseen.

Pellolla lauma mustia lehmiä.
Olen tuijottanut niitä nyt viikon.
Viime yönä näin sinusta viimeisen unen.

Kirjoitan viikon aikana yhden kirjeen.
Siinä lukee: Nyt on hyvä.
Kuoressa oma nimi.

RaiRaiRai.

Juuli Niemi työskenteli Saaren kartanolla huhti–toukokuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Johanna Sinisalo

JohannaSinisalo_net - Copy

Kirjailija
Romaanikäsikirjoituksen viimeistely

Johanna Sinisalo on tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja.

Hänen esikoisromaaninsa Ennen päivänlaskua ei voi voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2000 ja se on käännetty yli kymmenelle kielelle.

Esikoisensa jälkeen Sinisalo on julkaissut kolme romaania ja kertomuskokoelman.

Saaren kartanossa viettämänään aikana Johanna Sinisalo viimeisteli romaaniaan Linnunaivot, joka ilmestyi syksyllä 2008.

Täydellinen työskentelyrauha yhdistettynä kirjan teemaan harvinaisen hyvin niveltyvään spektaakkelimaiseen lintujen kevätmuuttoon tuotti erinomaisia tuloksia: lukuisat kriitikot ovat kiittäneet Linnunaivoja Sinisalon tuotannon kärkeen kuuluvaksi teokseksi.

Johanna Sinisalo työskenteli Saaren kartanolla huhti–toukokuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Sergey Zavyalov

Sergei_Nina Rantala

Kirjailija
”Eurooppalaiset ja kansalliset trendit venäläisessä nykyrunoudessa”

Sergej Zavjalov (s. 1958, Inkeri) on mordvalaissyntyinen venäläinen kirjailija. Zavjalov valmistui Pietarin valtionyliopistosta vuonna 1985 filosfian maisteriksi ja 1980-luvulla hän oli jäsenenä toisinajattelijoiden kaunokirjallisessa liitossa Club-81:ssä. Hän on kirjoittanut kolme runokokoelmaa, joista viimeisin on käännetty suomeksi ja ruotsiksi.

Sergej Zavlalov oli Saaren kartanossa vuoden 2008 marraskuusta joulukuuhun, jolloin hän työsti artikkelisarjaa European and National Trends in Russian Contemporary Poetry ja hän myös osallistu Sapgirovskie chtenia -konferenssiin Moskovassa, johon hän kirjoitti artikkelin artikkelikokoelmaansa liittyen.

Kaksi Saaren kartanossa valmistunutta artikkelia on julkaistu: Vjacheslav Ivanov, the translator of Greek Lyric (NLO 2009/95), jossa Zavjalov analysoi venäläisen runoilijan työtä. Ivanov sai koulutuksensa Saksassa ja hän oli yksi harvoista 1900-luvun alkupuolen venäläisistä kirjailijoista, jolla oli eurooppalaisia tavoitteita.

Toinen artikkeli Mordvinerna: Rekonstruktion och dekonstruktion av ett identitetskap julkaistiin ruotsiksi Zavjalovin runokokoelman käännöksen jälkisanoiksi (Melik och Tal, trans. Mikael Nydahl, Ariel skrifter, 2009).

Sergej Zavjalov työskenteli Saaren kartanolla alkuvuodesta 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Triangel-työryhmä

Satu Tuittila Triangel Kuva: NIina Airaksinen
Tanssiproduktion harjoitusresidenssi

Tanssitaiteilija Satu Tuittila ja koreografit Maija Hoisko, Kai Lehikoinen ja Arja Raatikainen työstivät kolmea sooloa kesällä 2008. Residenssiajalla pureuduttiin teoksien koreografisiin lähtökohtiin ja liikemateriaalin etsimiseen. Kaikkien soolojen lähtökohtina olivat sanat vanheneminen, ilo ja jäähyväiset sekä keski-ikäinen naistanssija, joita koreografit lähestyivät persoonallisesta näkökulmastaan.

Triangel, yksintansseja vanhenemisesta, ilosta ja jäähyväisistä -esityskokonaisuuden ensi-ilta oli Tehdas teatterissa Turussa 24.4.2009.

Kokonaisuus sisälsi kolme koreografiaa: Kai Lehikoisen Lainattuja lauseita ja painojälkiä, Maija Hoiskon Lulla ja Arja Raatikaisen Piilokuva.

Koreografit: Maija Hoisko, Kai Lehikoinen ja Arja Raatikainen
Tanssi: Satu Tuittila
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Äänisuunnittelu: Mikko Väärälä
Puvut: Ulla Lehtoranta ja työryhmä
Kuvat, juliste ja flyer: Niina Airaksinen
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus ja Tuittila/työryhmä

Triangel-työryhmä työskenteli Saaren kartanolla kesällä 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Reviiri-ryhmä

Reviiri

Paikkakohtaisen ja aihelähtöisen esityksen valmistaminen

REVIIRI-RYHMÄ tekee esityksiä, jotka ovat luonteeltaan aihelähtöisiä. Ryhmän työskentely hahmottuu devising-teatterin ja tutkimisen maastoon. Esitys ja siihen liittyvä työprosessi ovat ryhmän työskentelyssä keskenään tasaveroisessa asemassa. Työroolit jaetaan kaikkien ryhmäläisten kesken: jokaisen on mahdollista ideoida, käsikirjoittaa, ohjata ja esiintyä käsillä olevan työn tarpeiden ja omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti.

Reviiri-ryhmän toiminta tarkastelee esityksen rajoja erityisesti suhteessa esitystilaan, esittämisen tapaan ja katsojasuhteeseen sekä työprosessissa dialogisuuden, omistajuuden ja osallisuuden kysymyksiä.

Ryhmän muodostaa viisi teatterin ja esitystaiteen ammattilaista. Heistä Saaren kartanon residenssiin osallistuivat Raisa Ekoluoma, Riitta Koukku, Petra Päivärinne ja Sini-Maria Tuomivaara.

Reviiri-ryhmä työskenteli Saaren kartanon residenssissä 29.6.–9.7.2008. Työskentelyn lähtökohtina olivat Saaren kartanon todellinen ja kuviteltu historia, työryhmän jäsenten omat muistot sekä kartano ja sen ympäristö paikkana.

Ryhmä luonnosteli kohtauksia/tapahtumia sekä liike-, kuva- ja videoinstallaatioita eri puolille kartanon ympäristöä.

Residenssijakso päätettiin demoesitykseen Työmaa-alueita. Kuvittelu sallittu, jossa jakson aikana syntynyttä materiaalia esitettiin yleisölle.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Mineo Kuroda

Mineo Kuroda_vaaka_Nina Rantala

Kuvanveistäjä
Veistosprojekti ”Wa – to relate”

Mineo Kuroda (s. 1948) on japanilainen kuvanveistäjä. Hänen motiivinsa kuvanveistoon löytyvät hänen halustaan tutkia mikä on ihmisten olemisen tarkoitus ja mitä on minä.

Hän tekee neljänlaisia töitä (nimeltään What is I?, Homage, Where will human life go to? Ja Existence) ja ulkoveistoksia.

http://www.m-kuro.com/

”Valitsin 14 luonnonkiveä kiviveistokseen (nimeltään Wa – To relate), mutta emme voineet siirtää 3 isointa kiveä pehmeän maan vuoksi, joten tein sen sijaan installaatiotyön (Existence – 99 fire woods) Saaren kartanossa vuonna 2008.”

”Jatkan Wa – To relate -teoksen työstöä tänä vuonna ja haluan saada sen valmiiksi marraskuussa.”

Mineo Kuroda työskenteli Saaren kartanolla syys–lokakuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Hanna Marjut Marttila

HannaMarjutMarttila2_Nina Rantala

Kirjailija
Romaanin kirjoittaminen

Hanna Marjut Marttila (s. 1961) on helsinkiläinen vapaa kirjailija. Hän on julkaissut romaaneja sekä nuorille että aikuisille.

Viimeisin teos Filmi poikki (Otava, 2007) on kuvaus teini-ikäisen pojan elämästä alkoholistiperheessä. Teos ilmestyy tänä vuonna myös Unkarissa, Saksassa ja Ranskassa.

Hanna Marjut Marttila keskittyi residenssijaksollaan kirjeromaanin kirjoittamiseen. ”Kirjoitin Saaren kartanossa edelleen työn alla olevaa kirjeromaania. Vasta residenssijakson päätyttyä tajusin kotona Helsingissä, että yksi kirjeromaanini päähenkilöistä oli saanut ”kotinsa” kartanon metsä- ja peltomaisemista. Henkilön talo on kuvitteelinen. Mutta siellä se on. Melkein naapurissa!”

Hanna Marjut Marttila työskenteli Saaren kartanolla syys–lokakuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tommi Nuopponen

Tommi Nuopponen

Kääntäjä
Homeroksen ”Iliaan” suomennoksen loppuunsaattaminen

Tommi Nuopponen (s. 1974 Seinäjoella) on opiskellut Helsingin yliopistossa. Hän suomentaa proosaa ja runoutta.

”Saaren kartanon hyväntuulisen työrauhan tyyssijassa tein Homeros– ja Ferdinand de Saussure -suomennoksia. Lisäksi haaveilin kuvanveistosta.”

Tommi Nuopponen  työskenteli Saaren kartanolla syys–lokakuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Petra Mutka

Petra Mutka

Kuvataiteilija
Yksityisnäyttelyn valmistaminen

Kuvataiteilija Petra Mutka (os. Tiisala, s. 1975) asuu ja työskentelee Helsingissä.

Petra asui Saaren kartanossa residenssitoiminnan alkuaikoina vuonna 2008. ”Saaren kartanossa ollessani maalasin, lenkkeilin, sienestin ja tutustuin mukaviin ihmisiin. Paikka oli ideaali kaikille näille toimille. Saaren kartanossa alkaneista töistä syntyi näyttely Galleria Sinneen Helsinkiin loka–marraskuussa 2009.”

Kotisivullani esillä olevat vuonna 2008, Nigerian jälkeen, syntyneet teokset ovat Saaren kartanosta kotoisin.”

Petra Mutka työskenteli Saaren kartanolla syys–lokakuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Heidi Masalin

Heidi Masalin_Nina Rantala

Koreografi
Taiteellinen työskentely

Heidi Masalin on valmistunut Teatterikorkeakoulusta koreografiksi vuonna 2005. Hän on opiskellut myös Manchesterin Metropolitan -yliopistossa ja työskennellyt tanssijana, tanssinopettajana ja koreografina Suomessa ja Englannissa.

Hänen viimeisimpiä töitään ovat mm. Hotelli Unohdus (Koko Teatteri, 2006) ja Huhtikuun valo (Tanssiteatteri Hurjaruuth, 2009). Masalin on tehnyt myös lapsille ja nuorille suunnattuja koreografioita muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruutissa (Pieni Merenneito, 2008), ja Tanssiteatteri Wimmassa, jossa hän toimi nuorisoprojektin koreografina vuosina 2006–2007. Heidi Masalinin teoksissa yhdistyy tanssi, musiikki ja teatteri saumattomasti ja tasavertaisesti luoden vahvan runollisen maailman.

Heidi Masalin työskenteli Saaren kartanossa marras–joulukuussa 2008, jolloin hän työsti Huhtikuun valo -nykytanssiteosta. Residenssin aikana Masalin loi tulevan teoksen liikkeellisen ja ajatuksellisen pohjan. Hän kirjoitti teoksesta koreografisen käsikirjoituksen, jossa liike, tanssi ja aiheen sanallinen käsittely kulkevat rinnan. Saaren kartanon puitteiden ansiosta myös koreografin oma työskentelymetodi kehittyi ja selkiytyi.

”Minulla ei ole juurikaan ollut aiemmin mahdollisuutta näin mittavaan valmistelutyöhön ja työrauhaan, vaikka se itse asiassa on välttämätön osa työskentelyprosessia, uuden luomista tai luomista ylipäätään.”

Heidi Masalin työskenteli Saaren kartanolla loka–marraskuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aki Salmela

Aki Salmela_kuva2_Nina Rantala

Runoilija ja kääntäjä
Kaunokirjallinen työskentely

Aki Salmela on helsinkiläinen runoilija ja kääntäjä. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa, joista viimeisin Yhtä ja Samaa ilmestyi elokuussa 2009. Hänen suomennoksiinsa kuuluvat mm. John Ashberyn ja Ron Padgettin valitut runot.

Salmela on saanut Kalevi Jäntin palkinnon esikoiskokoelmastaan Sanomattomia lehtiä ja Tanssiva karhu -palkinnon kokoelmastaan Tyhjyyden ympärillä.

”Residenssissä ollessani kirjoitin neljättä runokokoelmaani ja käänsin muun muassa Donald Barthelmen novelleja. Kartanon talvisessa rauhassa sain myös luettua melkoisen kasan kirjoja, joita aina tuntuu kertyvän nurkiin odottamaan ”sopivaa hetkeä”.”

Aki Salmela työskenteli Saaren kartanolla loka–marraskuussa 2008.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Selaa arkistoa