Oudon runoutta ja vikuroivia eleitä

Kuva: Aleksi Poutanen.

Genderfuck-esityksellään ilahduttanut esitystaiteilija, näyttelijä Emilia Kokko jatkaa ensi vuonna seikkailuaan vinon maisemissa, yhdysvaltalaisen filosofin ja feminismin teoreetikon Judith Butlerin hengessä.

”Butler kirjoittaa Hankala sukupuoli -kirjassaan, että sukupuoli on sosiokulttuurisia toistotekoja ja se on myös esitys, jota katsellaan ja tehdään. Se on itsessään käsittämätön esitys, en ymmärrä sitä, joten aloin miettiä, voisiko sukupuolesta tehdä käsittämättömän esityksen”, Kokko kertoo.

Kaiken keskiössä on Möykky, hahmo, joka on Kokon poeettinen ehdotus normien purkamiseksi ja rakenteiden taakse menemiseksi.

”Möykky edustaa queeria, ymmärryksen takaista hämärää tilaa, muuttuvia rajoja ja epämääräistä muotoa, joka paljastaa näyttämöstä jotain. Möykyn katsominen näyttämöllä ehdottaa maailmaa, joka on monimuotoinen ja jota voi katsoa toisin.”

Ensi vuonna syntyvä Näyttely – Exhibition – Vino potretti on esitysteos, joka sisältää paljon ja vähän kaikkea: omavalokuvia, aseemista tussirunoutta, videorunoutta, äänimaisemia ja ”vinoja” veistoksia. Näyttämöllä nähdään myös erilaisia hahmoja, kuten Genderfuckista tuttu Turiseva Tissi.

Teatteritaiteen maisteri Emilia Kokko sai Koneen Säätiön vuosittaisessa apurahahaussa 2016 10 000 euron apurahan tarkoitukseen Näyttely ‒ Exhibition ‒ Vino Potretti.

Aiheeseen liittyvää