Ohjelma

Lauttasaaren kartanon ovet ovat avoinna erilaisille yleisöille monipuolisen ohjelman myötä. Kartanossa on työtiloja apurahansaajillemme sekä tiloja tapahtumien, kuten keskustelutilaisuuksien, näyttelyiden ja konserttien järjestämiseen.
Naapurihmasto -työryhmä työskenteli kartanossa sen remonttivaiheessa. Kuva: Heljä Franssila

Koneen Säätiön tavoitteena on tehdä Lauttasaaren kartanosta avoin kohtaamisten ja monialaisen vuorovaikutuksen paikka tieteen ja taiteen kentällä. Kartanossa on työtiloja apurahansaajillemme sekä tiloja tapahtumien, kuten keskustelutilaisuuksien, näyttelyiden ja konserttien järjestämiseen. Tapahtumien kautta esitellään erityisesti apurahansaajiemme – tutkijoiden, taiteilijoiden ja muiden rohkeiden tekijöiden – työtä ja osaamista. Myös kartanon pihapiirissä sijaitsevassa Kahvila Puhurissa järjestetään tiede- ja taideohjelmaa.

Kartano avautui yleisölle 8. kesäkuuta 2018 järjestettävän Kurkista kartanoon -kesätapahtuman myötä.

Kartanon taideohjelma käynnistyi Naapurihmaston työskentelyllä jo ennen kartanon avautumista

Yhteyksiä Lauttasaaren naapurustoon ryhdyttiin rakentamaan hyvissä ajoin ennen säätiön muuttoa kartanoon. Yhteyksien rakentamisessa käytettiin jälleen apuna nykytaiteen keinoja. Syyskuussa 2017 kolmen taiteilijan – Heini Ahon, Leena Kelan ja Eero Yli-Vakkurin – muodostama Naapurihmasto-ryhmä aloitti työskentelynsä Lauttasaaren kartanon residenssitaiteilijoina – tosin ilman omaa työtilaa.

Ryhmän tavoitteena oli edistää remontin ajan Koneen Säätiön ja lauttasaarelaisten tutustumista, tehdä nykytaidetta näkyväksi paikalliselle yhteisölle ja kehittää kartanon tulevaa residenssiohjelmaa. Ryhmä järjesti Lauttasaaressa kaksi keskustelutilaisuutta ja oli mukana Lauttasaari-päivässä etsimässä yhteistyökumppaneita ja tiloja. Kartanon harjannostajaisissa nähtiin Naapurihmaston performanssi, ja ryhmä vetäytyi viikonlopun mittaiseen residenssiin vuokraamaansa yksityisasuntoon Lauttasaaressa. Naapurihmaston työskentely jatkui kesäkuuhun 2018 asti.

Lue lisää Naapurihmaston työskentelystä