Uutiset

Saaren kartanon residenssi

18.05.2016

Kai Lehikoinen: “Maailma ei tapahdu siiloissa”

Kuva: Vilja Pursiainen

Kai Lehikoisen mielestä kiinnostavimmat uudet asiat tapahtuvat eri alojen rajapinnoilla. Saaren kartanossa hän pääsee todistamaan tieteen ja taiteen kohtaamisia.






Aurinko paistaa Musiikkitalon kahvilan ikkunoista. Teatterikorkeakoulun lehtori Kai Lehikoinen hörppii mustaa kahvia läppärin ääressä jo ennen haastattelun alkua. Päivästä on tulossa kiireinen, mutta onneksi Lehikoinen on pienen paineen alla luovimmillaan. Häämöttävä deadline luo joskus parhaat mahdolliset olosuhteet saada aikaan jotain uutta.

Tieteilijöille ja taiteilijoille sellaiset olosuhteet tarjoaa myös Saaren kartano, jonka johtokuntaan Lehikoinen kuuluu. Hän lähti mukaan Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurmisen pyynnöstä vuonna 2013. Tieteen ja taiteen kohtaamisissa syntyneet oivallukset ovat kiinnostaneet häntä jo pitkään. Saaren kartanossa näitä yhteenkietoutumia pääsee tiirailemaan.

”On tärkeää tuoda taiteen lähestymistavat ja menetelmät tieteellisen ajattelun ja teorioiden rinnalle ja selvittää, miten ne voivat ruokkia toisiaan”, Lehikoinen toteaa.

Zoomin avulla ulos siiloista

Lehikoisen puheessa toistuu halu nähdä maailma holistisena kokonaisuutena, jossa todellisuus on monen tekijän yhteissumma. Hän haluaa haastaa kaavoihin kangistunutta ajattelua, jonka mukaan kunkin ammattialan tai taiteen alan tulisi elää ja toimia itsenäisesti omassa siilossaan.

“Yhteiskunnan teemat ja ilmiöt ovat monimutkaisissa sidoksissa toisiinsa, eikä aikamme isoja haasteita voida ratkaista vain yhdestä suunnasta. Maailma ei tapahdu siiloissa”, hän toteaa.

Taide, tiede ja työelämä muuttuvat monikulttuurisemmiksi ja poikkialaisemmiksi. Viheliäiset ongelmat, kuten uudet kansainvaellukset ja ilmaston lämpeneminen, sekoittavat pakkaa entisestään. Jatkuvan muutoksen pyörteissä eri alojen ammattilaisten täytyy löytää tapoja ratkoa ongelmia yhdessä.

Se, miten tämä toteutuisi, on Lehikoisen mukaan verrattavissa kameran zoomiin. Taiteessa ja tieteessä on oltava yhtä aikaa siellä, missä tapahtuu nyt ja siellä, missä tapahtuu tulevaisuudessa. Lähellä ja kaukana, Lehikoinen kuvaa ja imitoi käsillään objektiivin liikkeitä

”Pitää toki pystyä keskittymään ajankohtaisiin ja paikallisiin ilmiöihin ja kuunnella, missä mennään. Samalla täytyy silti osata katsoa riittävän suuressa maisemassa laajempia muutoksia ja esiin nousevia yhteiskunnallisia teemoja.”

Saaren kartanossa heitetään hyvästit hierarkioille

Lehikoinen inspiroituu päivittäin muiden tutkijoiden ja taiteilijoiden ajatuksista. Haastatteluhetkellä mukana on kaksi paksua kirjaa kahvitauoilla selailtavaksi, toinen systeemiajattelun teoriasta ja toinen taiteen merkityksestä hyvinvoinnille. Ne antavat paljon aihetta pohdinnoille, joita voi soveltaa myös Saaren kartanon toimintaan.

”Modernin taidekäsityksen mukaan taiteen tehtävä on tuottaa taidetta. Mielestäni taiteen kentän vastuu on myös osallistua isojen yhteiskunnallisten ja ympäristöä koskevien ongelmien pohtimiseen”, Lehikoinen toteaa.

Tällä hetkellä erityisesti intialaissyntyisen kirjallisuudentutkija Homi K. Bhabhan ajatukset kiinnostavat. Häneltä on peräisin kolmannen tilan käsite. Se viittaa ympäristöön, jossa eritaustaiset ihmiset kohtaavat ja lähestyvät yhdessä asioita uudesta näkökulmasta, vapaina perinteisistä hierarkioista. Lehikoiselle Saaren kartano edustaa kolmatta tilaa.

”Kartanossa tieteilijät ja taiteilijat voivat olla yhdessä asioiden äärellä ja sulkea pois perinteiset tavat ajatella. Taiteen kyvyllä törmäyttää epätodennäköisiä asioita voi olla paljon annettavaa tieteelle. Törmäyksissä löytyy aina jotain uutta ja mielenkiintoista.”

Kohtaamisia syntyy, kun… ihmiset ovat avoinna.

Kohtaamisia ei synny, kun… ihmiset pitävät kiinni pinttyneistä tavoistaan ajatella asioista.

Elämäni merkittävimmät kohtaamiset… ovat tapahtuneet työelämässä. Erityisen paljon arvostan kansainvälisten tutkijoiden kanssa käymiäni keskusteluja organisaatioiden kehittämisestä taiteen keinoin. Niissä aukesi täysin uudenlainen mahdollisuus ymmärtää taiteellisen osaamisen potentiaalia.

BIO:

Kai Lehikoinen on esittävien taiteiden yliopistonlehtori Taideyliopiston teatterikorkeakoulussa ja Saaren kartanon johtoryhmän jäsen vuodesta 2013

Perhe: Puoliso

Harrastaa kuntosalilla käymistä ja matkustamista