Jakautuuko Suomi?

Jakautuuko Suomi? -ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja eriarvoisuudesta.

Nuorisotyöttömyys, syrjäytyminen, tuloerot. Onko yhteiskuntatieteilijöillä hallussaan vastaukset sosiaalisten ongelmien syihin? Veroparatiisit, harmaa talous, kiakkovieraat. Saako datajournalisti tulkita? Yhteiskuntaluokat, koulushoppailu, maahanmuuttajat. Onko vain tieteellisissä lehdissä julkaistu tutkimus oikeaa tutkimusta? Osattomuus, lähiöt, romanikerjäläiset. Milloin journalisti on tutkiva? Preppauskurssit, pikavipit, asumisen hinta. Miksi tutkijat eivät saa tutkimustuloksiaan julkisuuteen eivätkä toimittajat tutkijoilta vastauksia kysymyksiinsä?

Jakautuuko Suomi? -ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja eriarvoisuudesta. Säätiö rahoittaa yhteishankkeita, jotka pureutuvat eriarvoisuuteen ja sen käsittelyyn yhteiskunnassa, eli tekevät teemaan liittyvää tutkimusta ja tuovat tutkimuksen tuloksia julkisuuteen. Tavoitteena on paljastaa mekanismeja ja vaikutusyhteyksiä esimerkiksi tulojen, terveyden, työelämään osallistumisen ja koulutuksen välillä. Suuressa mittakaavassa tavoitteena on pureutua suomalaisen hyvinvointivaltion onnistumisen tai epäonnistumisen syihin.

Rahoitus on suunnattu tutkijoiden ja journalistien yhteishankkeille. Jakautuuko Suomi? -ohjelman yhteyshenkilö säätiössä on tiedeasiamies Kalle Korhonen.

Seuraa Jakautuuko Suomi? -hankkeiden tuloksista kertovaa artikkelisarjaa Jutut-osiossa.

 

Rahoitushaun vaiheet

Rahoitushaussa on järjestetty neljä kierrosta.

Ohjelman hakukierrokset ovat toisistaan riippumattomia, eli osallistuminen myöhempiin vaiheisiin ei edellytä hakemusta aikaisemmissa vaiheissa, eikä osallistuminen aikaisempaan hakuun estä osallistumasta uudestaan.

 

Tilaisuudet ja hanke-esimerkit

Olemme tukeneet journalistien ja tutkijoiden yhteistyötä kahdella verkostoitumistilaisuudella. Tilaisuuksiin sekä Jakautuuko Suomi? -ohjelman seurauksena syntyneisiin hankkeisiin voit tutustua tästä.

Hankkeiden kotisivuja:

Feministinen ajatushautomo Hattu

Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa?

Ajolähtö – Nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla

Eriarvoisuus liikkeessä: Ylirajaiset perheet Virossa ja Suomessa 

Kohti kaksitahti-Suomea – Työurien pidennys, eläköitymisen polut ja eriarvoistuva vanhuus

 

Hankkeita mediassa:

Mielenterveysongelmista kärsivän muut vaivat pannaan herkästi hulluuden piikkiin (Helsingin Sanomat 18.10.2015)

Suomeen palannut dokumentaristi pettyi: ”Paluu oli kuin märkä rätti kasvoille, täällä on purkamisen meininki” (Helsingin Sanomat (Helsingin Sanomat 1.10.2015)

 

Liity mukaan keskusteluun

Jakautuuko Suomi? -hankkeella on oma avoin Facebook-ryhmä. Liity mukaan keskusteluun tästä.

 

Tiedotteet

 

Videot

Radio Hemppa on espoolaisen Heimo Mäkiharjun oma-aloitteinen projekti, jota hän vie eteenpäin Kauklahden elä ja asu -seniorikeskuksessa. Kyseessä on yhden ihmisen teko eriarvoistumisen ehkäisemiseksi ja sosiaalisen tasa-arvon lisäämiseksi: tavoitteena on yhteisöllisyys, yhteisen tiedon jakaminen ja kaikkien mukaan ottaminen.

Videon on käsikirjoittanut, kuvannut ja ohjannut Heidi Piiroinen ja leikannut Saku Koponen. Kiitos Hemppa ja Kauklahden elä ja asu -seniorikeskuksen asukkaat ja henkilökunta!

 

Erilaisii samanlaisii -videossa Apollon Yhteiskoulun 8.-luokkalaiset Jonas, Aaro, Tiitu, Pihla, Janet, Ralph, Mikk ja Kari pohtivat keitä he ovat: kuka on suomalainen, kuka on ulkomaalainen ja kuka on maahanmuuttaja. Vai onko sillä mitään merkitystä.

Videon on käsikirjoittanut, kuvannut ja ohjannut Heidi Piiroinen ja leikannut Saku Koponen. Kiitos Apollon Yhteiskoulun 8.-luokkalaiset Jonas, Aaro, Tiitu, Pihla, Janet, Ralph, Mikk ja Kari!