Accommodation and workspaces

The main building was constructed in the late Gustavian style in 1779, although its cellars date back much further, to the 1560s. Extensive renovations of the main building of the Saari Manor were completed in 2008.

saaren_kartano_pn

The main building houses the Saari Residence’s office spaces.

The main building of the manor is located in the middle of the park. It is flanked by two courtyard buildings, a kitchen wing and staff quarters. In the park there is also a sauna, granary, barn and other outbuildings, along with a small outhouse (toilet) dating from the early 19th century.

Shared facilities for residency guests

We want to encourage interaction among our residency guests. For this reason, we offer various types of shared facilities for our guests. There are also lots of buildings and other unheated facilities that artists are welcome to use by agreement. The verdant park is popular among guests from the spring to the autumn.

navetan_keittio_4

The cosy shared kitchen in the manor barn is a pleasant meeting place.

  • The shared kitchen in the manor barn is intended for all residency guests.
  • The cosy kitchen is equipped with tableware, a stove, oven, a coffee maker, an electric kettle, a dishwasher and a refrigerator.
  • Cleaners clean the kitchen weekly, but guests are responsible for its tidiness on a daily basis. They are expected to load the dishwasher after meals, for example.

The computer facility in the manor barn is intended for all residency guests.

  • PC
  • Printer
  • Scanner
  • Ethernet

yhteiskeittio_2

The breakfast kitchen in the farmhand’s cottage is suitable for simple food preparation.

  • The residents of the farmhand’s cottage can prepare small meals in the kitchen.
  • It is equipped with tableware, a stove, a dishwasher and a refrigerator.
  • Cleaners clean the kitchen every two weeks, but guests are responsible for its tidiness on a daily basis. They are expected to load the dishwasher after meals, for example.

saaren_maaliskuun_vieraat

Designed by Jan-Erik Andersson, the barbecue gazebo – the Barbecue Lover’s Carousel Pavilion – near the barn is intended for residency guests and also serves as a place for meetings, reading and enjoying the view and as a sculpture-like landmark.

  • Its shape was inspired by Andersson’s childhood memories of carousels and hexagonal dance pavilions and milk platforms in the countryside.
  •  Andersson has created a structure where coloured steel beams meet the materials and colours of nature. The roof is made of reeds, and the base was cast in holes that we dug around the gazebo.
  • The floor has an ornamental pattern, Dance of the Soy Sausages.

The wood-fired sauna by the pond in the park at Saari Manor is intended for residency guests.

  • The guests are requested to work out a schedule: if a guest heats the sauna, they should also inform the other guests.
  • Cleaners clean the sauna on a regular basis, but guests are responsible for ensuring its tidiness after use.

kirjasto_2

The upstairs living room in the main building has a set of sofas, a meeting facility and a small library.

  • The living room also has a TV and a CD/DVD player.
  • Guests are welcome to use the living room from September to April. In the summer, the living room can only be used by agreement.

Share this : Twitter | Facebook | Email

Workspaces

The manor barn, built in 1858 by Aleksander Aminoff to house 100 cattle, has been restored as a multi-faceted workspace for artists of various disciplines.

 suurempi_kuvataiteilijan_tyotila_4

The artist’s studio, located in the barn, is bright and well suited to a diverse range of uses.

  • The studio is equipped with a workbench, and trestle tables are available for assembly if needed. The studio does not contain tools or other implements, but is well equipped with both regular (220 v) and high-voltage electrical outlets. There is also an internet connection.
  • As with all the other parts of the barn, the artist’s studio is lit with daylight bulbs, providing a natural effect that does not cause eyestrain.
  • The studio is south-facing, with the deeply recessed windows (120 cm) providing soft lighting by preventing sunlight from shining directly into the building.
  • The studio has two water outlets, one of which includes a lavatory. The studio has a concrete floor with a light green moulded plastic surface.
  • Area: 70 m2
  • Height: 295 cm
  • Door dimensions: 125 cm x 205 cm

 metalliverstas

The metalworking shop, located in the barn, is equipped with a welding plant, and much else.

  • large angle grinder
  • upright drill
  • desktop grinder
  • grindstone
  • Wallius AW 50 MIG/MAG-welding machine
  • welding bench
  • There is a water outlet in the workshop
  • To use the facilities, an up-to-date hot work licence is mandatory
  • The workshop is lit with daylight bulbs, providing a natural effect without causing eyestrain
  • Area: 55 m2
  • Height: 300 cm

 puuverstas_2

The woodworking shop, located in the barn, is a well-equipped workspace with all the basic tools and facilities required for working not only with wood, but other materials also.

  • basic handtools
  • plane bench
  • electric plane
  • compass saw
  • band saw
  • compound mitre saw
  • electric chainsaw
  • hand circular saw and heavy-duty circular saw
  • battery-powered drills and hammer-action drill
  • sander-grinder and small angle grinder
  • The woodworking shop is fitted with a water outlet
  • sawdust vacuum cleaner
  • The workshop is lit with daylight bulbs, providing a natural effect without causing eyestrain
  • Area: 45 m2
  • Height: 310 cm

tanssisali_2

The dance studio, located in the barn, was designed in co-operation with experts in the field.

  • The room has two large wall mirrors, which can be curtained over if required
  • The studio has a sound system.
  • The audio system is equipped with a Tascam CD-200i CD/MP3- player and possibility connect to computer. In addition, the system can be switched to 1 to 2 microphones.
  • The audio system has been carried out with Electro Voice’s four top /midtone speakers, as well as two subwoofer.
  • The dance studio is lit with daylight bulbs, providing a natural effect that does not cause eyestrain.
  • Dance floor area: 11 x 11 m
  • Height: 280 cm
  • The flexible floor provides a safe surface for dancing.

pienempi_kuvataiteilijan_tyotila_3

The smaller artist’s studio located in the barn is bright and well suited to a diverse range of uses.

  • The studio is equipped with a workbench. The studio does not contain tools or other implements, but is equipped with an internet connection.
  • As with all the other parts of the barn, the artist’s studio is lit with daylight bulbs, providing a natural effect that does not cause eyestrain.
  • The studio is south-facing, with the deeply recessed window (120 cm) providing soft lighting by preventing sunlight from shining directly into the building.
  • The studio has a concrete floor with a light green moulded plastic surface.
  • Area: ca. 16,5 m2
  • Height: 295 cm

konehalli_ulko_kuva_Pirre Naukkarinen

Machinery hall

  • Usage only in summer time
  • The area is 23 m x 10 m.
  • Height apprx. 6 m.
  • The floor is concrete.
  • There are 5 big double doors that can be opened.
  • Door dimensions:  4 m x 3, 96 m.

Jacob’s barn is available only during summer time.

  • Floor area 20 x 9 meters.
  • Height 8 meters.
  • In the middle of the barn, there is a balcony in the height of 4,5 meters from the ground.
  • There are four buttresses under the balcony (wight apprx. 3,5 meters).
  • The floor is raw wood plank.
  • The door dimensions: 3,7 x 3 meters.

Residents staying in the one-room apartment may also use the workspace in the main building.


Share this : Twitter | Facebook | Email

Accommodation

Resident accommodation is distributed among the kitchen and staff buildings in the yard wings, and the farmhand’s cottage in the park area. The apartments are of various sizes, with the largest being reserved for artists and researchers doing written work. There is a shared kitchen in the farmhand’s cottage, all other apartments have their own fully fitted kitchen, whether full-size, mini or kitchenette. All apartments have their own shower WC.

as2

The three-room apartment in the kitchen wing (75 m2) is intended for artists or researchers doing written work. The apartemet is accessible.

  • workroom
  • bedroom
  • living room
  • kitchen
  • shower
  • WC

Saaren kartano, renkitupa

The smaller two-room West-facing apartment in the farmhand’s cottage (22m2) is intendedfor artists or researchers doing written work.

  • shared kitchen
  • workroom
  • bedroom
  • shower
  • WC

 

Saaren kartano, renkitupa

The smaller two-room East-facing apartment in the farmhand’s cottage (25 m2) is intended for artists or researchers doing written work.

  • shared kitchen
  • workroom
  • bedroom
  • shower
  • WC

as.3b

The small two-room apartment in the kitchen wing (23 m2) is intended for artists or  researchers who have a separate workspace at the Saari Residence.

  • kitchenette (microwave oven, but no regular oven)
  • small separate bedroom
  • shower
  • WC

asunto3a

The bright single-room apartment in the kitchen wing (25 m2) is intended for artists or researchers who have a separate workspace at the Saari Residence.

  • Kitchenette
  • sleeping alcove
  • shower
  • WC

Saaren kartano

The spacious two-room apartment in the footman wing (58m2) is intended for artists or researchers doing written work.

  • kitchen
  • large living room with workspace
  • Digital Piano (Yamaha CVP 505 Clavinova)
  • bedroom
  • shower
  • WC

Saaren kartano, renkitupa

The larger two-room East-facing apartment in the farmhand’s cottage (35 m2) is for artists or researchers doing written work.

  • shared kitchen
  • workroom
  • bedroom
  • shower
  • WC

Saaren kartano, renkitupa

The larger two-room West-facing apartment in the farmhand’s cottage (32 m2) is intended for artists or researchers doing written work.

  • shared kitchen
  • workroom
  • bedroom
  • shower
  • WC

Share this : Twitter | Facebook | Email

Accessibility

as2_keittio

The Saari Residence strives to take accessibility into consideration in its operations.

One of our apartments has been renovated to be entirely handicap accessible. It includes a kitchen, handicap accessible toilet and three rooms. The spacious apartment is on the first floor and can be accessed with a ramp.

The workspaces in the manor barn are also handicap accessible (there is a ramp to the dance studio, for example, and the shower room and toilet are also accessible by wheelchair). Further improvements will be made to the workspaces in the following years.

We also strive to avoid electromagnetic radiation; Saari Residence is a low radiation area that does not have wireless networks (WLAN, Wi-Fi). All internet access is via cable (Ethernet). Mobile phones are kept turned off or on airplane mode at the Manor’s main building (and at guest gatherings, if necessary) as the use of mobile phones produces a strong radio frequency field.

If you are applying for a residency, please contact us so we can discuss any special needs you may have. We will do our best to accommodate them in any way possible.


Share this : Twitter | Facebook | Email