Lauttasaaren kartanon residenssi (5.12.2019)

Selaa arkistoa

Professori, ETT Anu Hopia ja työryhmä (Man, Microbes, Music and Food) 12 000 € Tutkimusyhteistyönä toteutetut tiede-ja taideprojektit ja Argentiina-Pohjoismaat -yhteistyön laajentaminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Residenssivieras, matemaatikko-muusikko Bruno Mesz toimii Universidad Nacional de Tres de Febrero -yliopiston professorina Buenos Airesissa tutkimusaiheenaan moniaistinen havainnointi ja kokemus, musiikillinen semantiikka, äänen havainnointi sekä musiikin matemaattinen mallinnus. Hän on lisäksi kansainvälisesti esiintyvä moniaistinen taiteilija, nykymusiikkiin erikoistunut pianisti ja klarinetisti.
Bruno Mesz on käynnistämässä tutkimusta äänen vaikutuksesta mikrobien metaboliaan yhteistyössä argentiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Residenssijakson aikana hän työskentelee yhteistyössä Ihminen, Mikrobit, Musiikki ja Ruoka -hankkeen kanssa käynnistäen yhteisiä tutkimus- ja taideprojekteja, joita esitellään hankkeen työpajoissa ja tapahtumissa. Kolmen kuukauden vierailun aikana järjestetään myös pienempiä verkottumistilaisuuksia Bruno Meszin ja suomalaisten tutkijoiden ja taiteilijoiden välille. Tiede ja taide nivoutuvat Bruno Meszin työssä toisiinsa ainutlaatuisella tavalla.

Projektimme pyrkii ymmärtämään tieteelle toistaiseksi ”näkymätöntä” ilmiötä, jolle ei ole vielä olemassa selkeitä kuvauksia tai varmistettuja mittausmenetelmiä. Mikrobit ja ihminen, musiikki, mieliala ja (ruoka)kulttuuri ovat muodostaneet yhteyden ihmiskunnan alkuajoista saakka, mutta tälle yhteydelle ei ole aiemmin ollut yhteistä kuvausta. Monialainen tutkijajoukko tunnistaa myös oman tietämättömyytensä ilmiön edessä hakien sen ymmärtämiseen uusia keinoja tieteen ja taiteen dialogista.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Mesz Bruno
Muut työryhmän jäsenet: Salminen Seppo, Vinderola Gabriel, Silen Sami, Sandell Mari, Alarinta Jarmo, Moneeo Per, Moneeo Irene

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Dosentti, Yliopistonlehtori Kirsti Salmi-Niklander ja työryhmä (Cape Ann-tutkimusryhmä) 14 000 € Amerikansuomalaisen muusikon John Westmorelandin yhteistyö suomalaisten tutkijoiden ja muusikoiden kanssa

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Residenssivierailun tavoitteena on syventää tutkijoiden ja musiikintekijöiden yhteistyötä amerikansuomalaisen musiikin osalta. Muusikko John Westmoreland sai muutama vuosi sitten tietää, että amerikansuomalainen sosialistinen lauluntekijä Matti Huhta ("T-Bone Slim", 1882–1942) oli hänen isoisosetänsä. T-Bone Slim oli yksi International Workers of the World (IWW) -liikkeen tunnetuimmista lauluntekijöistä ja kirjoittajista 1920–30-luvulla, mutta painui unohduksiin sekä julkisuudessa että perheensä piirissä. John Westmoreland on tutkinut T-Bone Slimin tuotantoa ja löytänyt perheensä arkistoaineistoja, jotka antavat uutta tietoa muusikon elämänvaiheista. Residenssivierailun aikana syvennetään arkistoaineistojen analyysia yhteistyössä Cape Ann -tutkimusryhmän kanssa, jonka tavoitteena on siirtolaishistorian vuorovaikutteinen tutkimus. Vierailuun kuuluu myös esiintymisiä yhdessä suomalaisten muusikoiden kanssa. Tavoitteena on tuoda T-Bone Slimin musiikkia tunnetuksi tämän päivän tulkintoina sekä suomalaiselle että kansainväliselle yleisölle.

Residenssivierailuun liittyy uudenlaista yhteistyötä tutkijoiden ja esittävien taiteilijoiden välillä. Tavoitteena on tuoda unohdettua amerikansuomalaista musiikkia eläväksi tämän päivän kuulijoille. T-Bone Slimin musiikissa esille tulevat teemat (siirtolaisuus, syrjäytyminen, luokkaerot) ovat edelleen ajankohtaisia.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Westmoreland John
Muut työryhmän jäsenet: Rantanen Saijaleena, Heimo Anne, Saramo Samira, Seppälä Mikko-Olavi, Suomi Sanna

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Teatteriyhdistys RUSKA ensemble ry 7 200 € Grönlantilaisen tanssija Alexander Montgomery-Andersenin taiteelliseen työskentelyyn Ruska Ensemblen näyttämöteoksessa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Ruska Ensemble on kutsunut maailmanluokan tanssija ja esiintyjä Alexander Montgomery-Andersenin mukaan Donna Quijote on Melting Ice -hankkeeseensa. Projektissa luodaan yhteyksiä pohjoisten kansojen keskuudessa, järjestetään työpajatoimintaa taiteen ja ekologisten kysymysten rajapinnassa ja luodaan monikansallinen näyttämöteos, joka on teatterin toteuttaman Arktisen trilogian kolmas osa. Donna Quijote on Melting Ice -teos käsittelee idealismia ja aktivismia alkuperäiskulttuurista tulevan naisen tarinan kautta.

Residenssijakson aikana Montgomery-Andersen on osana hankkeen taiteellista työryhmää ja toimii esiintyjänä teoksessa, joka saa maailman ensi-iltansa Helsingissä kevättalvella 2021. Residenssityöskentelyn aikana Montgomery-Andersen tekee yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa ja järjestää työpajoja sekä taiteilijoille että helsinkiläisille liittyen alkuperäiskansojen luontosuhteeseen: estetiikkaan ja fyysisyyteen ja niistä sisäisen voiman löytämiseen.

Inuittikulttuurin murrokseen luontaistaloudesta teolliseksi kiteytyy jotain syvästi koko ihmiskuntaa koskevaa – vaikuttaahan ilmastonmuutos ehkä dramaattisimmin maailmassa juuri Grönlannin arktiseen luontoon ja jäätikköön. Alexander Montgomery-Andersen on paitsi poikkeuksellisen korkeatasoinen tanssitaiteilija, myös tiedostava kulttuurinsa ja kotimaansa Grönlannin asiantuntija. Hänen saaminen taiteelliseen työryhmäämme ei ole vain rohkea avaus, se on rohkeutta olla tulevaisuutta vastassa.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Montgomery-Andersen Alexander
Muut työryhmän jäsenet: Lahti Jarkko, Lahti Ari-Pekka, Paalanen Antti, Räikkä Nadja, Ahola Auri, Varstala Panu, Reimaluotu Taisto, Rentto Katri, Louhio Pekka, Sinkkonen Anna

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti